Zupa czekoladowa na mleku
Zaskakujący przepis - czekoladowa zupa pochodząca z kuchni gdańskiej. Nigdy wcześniej takiej nie próbowałam, aż szkoda, bo jest pyszna. Dla czekoladoholików idealna ;-) Taka zupa jest świetnym deserem.
Przepis pochodzi z ksiązki Mai Bartczak pt."Polska kuchnia regionalna". Moją zupę dodaję do akcji Ireny i Andrzeja Gotujemy po polsku, której patronuje serwis zPierwszegoTłoczenia.pl
Składniki dla 4 osób (robiłam z połowy porcji):
*0,5 l mleka
*4 żółtka
*4 tabliczki czekolady mlecznej (każda po 100g)
*4 tabliczki czekolady gorzkiej (każda po 100g)
(można użyć tylko gorzkiej czekolady, by zupa nie była za słodka)
*wiórki kokosowe lub czekoladowe do posypania
Wykonanie:
Do szklanki zagotowanego, gorącego mleka wrzucić czekoladę i intensywnie wymieszać, aż się rozpuści i zagotuje. Pozostałe mleko zmiksować z żółtkami i dolać ostrożnie do zupy.
Danie podawać w schłodzonycj salaterkach, posypane wiórkami czekolady lub kokosowymi.
Smacznego:)