Zupa chrzanowa

Zupa chrzanowa

 

Powiedzieć, że lubię krem zupę chrzanową to nie powiedzieć nic, bo ja tę zupę po prostu uwielbiam! Wbrew obawom wcale nie musi być bardzo ostra (choć oczywiście ten, kto lubi w daniach dużą ilośc palącego w nos chrzanu, może z powodzeniem dodać go dowolną ilość ;)

Zdjęcie - Zupa chrzanowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zupa chrzanowa to delikatny, jedwabisty wręcz krem. Może stać się naprawdę eleganckim daniem na wielkanocnym stole.

Moją zupę chrzanową podaję na Wielkanoc najchętniej w jajkiem na twardo i przesmażoną kiełbasą (wybieram najczęściej kiełbasę polską surową). Samą zupę gotuję jednak na samych warzywach, jest więc doskonałym daniem także dla wegetarian goszczących przy naszym wielkanocnym stole.

Zupę chrzanową doprawiam po prostu chrzanem ze słoiczka, możecie jednak wykorzystać świeży, obrany i starty na małych oczkach korzeń chrzanu (o tej porze roku można go z łatwością kupić np. w sklepach warzywnych).

Przepis - Wydrukuj przepis

Zupę chrzanową doprawiam słodką śmietanką kremówką i podaję na gorąco.

Jeśli zupę chrzanową doprawiasz dodatkowo pieprzem, wybierz proszę pieprz biały, jego drobinki nie będą się odznaczały w zupie. Dla ozdoby jednak polecam wybrać grubo mielony pieprz czarny- jak na zdjęciu :)

Składniki:

  • ziemniaki - 6 szt
  • por - 1 szt
  • seler - 1/4 średniej sztuki
  • korzeń pietruszki - 1 szt
  • czosnek - 2 ząbki
  • masło - 2 łyżki
  • śmietanka kremówka - 1/3 szklanki
  • chrzan - ok. 2 łyżki, tarty (do smaku)
  • sos sojowy - 1/2 łyżki (opcjonalnie)
  • sól, pieprz - do smaku
  • jajk, kiełbasa - do podania

Przygotowanie: Przepis - Wydrukuj przepis

  1. Warzywa pokrój w mniejsze kawałki, przesmaż na maśle (pod koniec smażenia lubię dodać do warzyw chlust sosu sojowego).
  2. Zalej wodą (bulionem warzywnym) do poziomu składników.
  3. Gotuj do miękkości, zmiksuj na gładki krem.
  4. Dopraw tartym chrzanem, śmietanką, solą i pieprzem- po dodaniu chrzanu możesz zupę ponownie zmiksować.
  5. Kiełbasę pokrój w słupki, usmaż na złoto- to dodatek opcjonalny dla osób, które jedzą mięso.
  6. Jajka ugotuj na twardo.
  7. Zupę podawaj z jajkiem i kiełbasą na wierzchu.

 

Kategorie przepisów