Zupa chrzanowa
Dzień dobry :-) Powiem Wam, że trochę sceptycznie była nastawiona do tej zupy, mimo tego iż chrzan bardzo lubię. Usłyszałam o niej kiedyś, chyba Magda Gessler w swoim programie robiła, mąż od razu podłapał i tak nabrał chęci. Zrobiłam, tylko taką troszkę delikatniejszą wersję, bo dzieci. Powiem Wam, że zupa wyszła pyszna. Moja 2,5 letnia córka miała krem z dyni, ale chciała wypróbować tą i tak jej posmakowała, że zjadła ze mną na spółkę miskę. Do zupy dodałam marchewkę, ziemniaki, białą kiełbasę i jajko, oraz mięso z kurczaka na którym zrobiłam wywar :-) Polecam i miłej środy Wam życzę :-)
Składniki:
- 1,5 litra bulionu (na udku z kurczaka)
- 4 średnie ziemniaki
- 4 marchewki
- biała kiełbasa (ilość wedle uznania u mnie 5 sztuk)
- 3-4 łyżki startego chrzanu
- 100 ml śmietanki 18 %
- majeranek
- sól
- pieprz
- jajka
1. Na udku z kurczaka gotujemy bulion. Po ugotowaniu udko wyjmujemy, studzimy, obieramy mięso, które później dodamy do zupy. W międzyczasie gotujemy jajka.
2. Do gorącego bulionu wrzucamy pokrojoną w kostkę marchewkę i ziemniaki. Gotujemy. Jak warzywa będą robić się miękkie dodajemy pokrojoną białą kiełbasę, obranego kurczaka i majeranek. Gotujemy około 5 minut.
3. Teraz dodajemy chrzan ( ilość uzależniona od tego jaką ostrą chcemy zupę, ja dałam 3 łyżki ze względu na dzieci), mieszamy, gotujemy około 2 minuty. Wyłączamy gaz, dodajemy śmietankę, doprawiamy solą i pieprzem.
4. Podajemy z ugotowanymi jajkami. Smacznego :-)