Zupa cebulowa (krem)
Wiosna czai się tuż za progiem, korzystam więc z ostatnich mroźnych dni i gotuję zupę cebulową. Bo zupa cebulowa jest daniem typowo zimowym, w innym czasie nie smakuje tak dobrze! Moja jest lekko słodkawa od skarmelizowanej cebulki, z mocno wyczuwalnym aromatem świeżo tartej gałki muszkatołowej. Podaję ją z chrupiącą grzanką i porcją żółtego sera.
Kwestię kalorii przemilczę.
Składniki:
1,5 l. bulionu (ja używam warzywnego)
1 kg cebuli
2 ząbki czosnku
liść laurowy, ziele angielskie
gałka muszkatołowa
2, 3 kromki czerstwego chleba
sól, pieprz
oliwa/olej do smażenia
bułka pszenna- na grzanki
żółty ser
Zupa cebulowa (krem) Składniki
- bulion - 1,5 l
- cebula - 1 kg
- czosnek - 2 ząbki
- liść laurowy - 1 szt
- ziele angielskie - 2 ziarna
- gałka muszkatołowa -
- chleb - czerstwy, 2-3 kromki
- oliwa - do smażenia
- bagietka - i ser na grzanki
Cebulę kroimy na talarki, podsmażamy na oliwie. Gdy będzie delikatnie złota przekładamy do garnka z bulionem (ja zostawiam w nim porcję warzyw- i tak całość zmiksujemy, a trochę witaminek się przyda). Na patelnię wrzucamy liść laurowy, ziele angielskie i czosnek, przesmażamy razem i dodajemy do gotującej się już cebuli. Jeśli zupa wydaje się zbyt rzadka, a w końcu ma to być krem, dodaję w roli zagęszczacza kromki zrumienionego na patelni (np. grillowej) chleba. To świetne stary sposób! Teraz pozwalamy się zupie pogotować ok. 30 min, aby wszystki smaki się połączyły, doprawiamy (nie zapominając o gałce!), miksujemy i podajemy z grzanką na wierzchu i żółtym serem.
Uprzedzam- jest silnie uzależniająca