Zupa botwinka

Zupa botwinka

Zdjęcie - Zupa botwinka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Są takie potrawy, które kojarzą mi się z konkretną porą roku (wczesne lato) i miejscem (dom), a nawet konkretnym sposobem podania (młode ziemniaki na osobnym talerzyku:)- tak właśnie opisałabym zdrową, pyszną i moją ulubioną botwinkę!

Zdjęcie - Zupa botwinka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Botwinka to lekka zupa (przygotowuję ją w wersji bezmięsnej) z młodych liści buraczków. Warzywny wywar, liście przesmażone na maśle, a do tego zestaw moich ulubionych dodatków: młode ziemniaki, duuużo koperku, szczypioru plus jajko na twardo. Często dodaję też okrasę z uduszonej cebulki (czasem z dodatkiem przesmażonego na chrupko boczku lub dojrzewającej szynki). Szalenie lubię ten słodko- słony kontrast!

Zdjęcie - Zupa botwinka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Oczywiście botwinka może być również ugotowana bardziej klasycznie, na wywarze mięsnym.

Zdjęcie - Zupa botwinka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jeśli macie za dużo liści botwiny, polecam przygotować z nich chłodnik litewski- przepis znajdziecie O TU.

Proporcje zupy na ok. 4 porcje.

Składniki:
  • botwina - 1 dorodny pęczek (z buraczkami)
  • włoszczyzna - 1 pęczek
  • liść laurowy - 3 szt
  • ziele angielskie - 4 szt
  • lubczyk - 1 gałązka
  • sól, pieprz - do smaku
  • masło - 2 łyżki
  • oliwa - 1 łyżka
  • ziemniaki - ok. 12 szt, młode
  • koper, szczypior - duży pęczek
  • jajko - 4 szt
  • boczek/szynka dojrzewająca - ok. 100 g (opcjonalnie)
Przygotowanie:

Botwinę dokładnie umyj (lubi być zapiaszczona).

Odetnij buraczki, obierz je i zetrzyj na dużych oczkach tarki.

Liście botwiny drobno posiekaj.

Na patelni rozgrzej masło, dodaj buraczki i botwinkę, przesmaż aż zmięknie, ok. 5 minut.

W garnku rozgrzej oliwę, dodaj obraną włoszczyznę oraz przyprawy, przesmaż, aż warzywa lekko się zarumienią. Zalej ok. 2 litrami wody, dopraw i gotuj przez ok. 1 godzinę. Warzywa z wywaru wyjmij i drobno pokrój lub zostaw np. do sałatki. Do wywaru dodaj botwinę i gotuj do miękkości. Dopraw do smaku solą/pieprzem/szczyptą cukru/odrobiną soku z cytryny.

Młode ziemniaki obierz/wyszoruj szczoteczką i ugotuj do miękkości.

Ugotuj jajka na twardo.

Posiekaj koper i szczypior.

Pokrojony boczek/szynkę dojrzewającą pokrój w kostkę, usmaż na chrupko.

Do zupy wlanej na talerz dodaj dodatki: pokrojone w ćwiartki ziemniaki, połówki jajka, posyp przesmażonym boczkiem, koprem i szczypiorem, oprósz świeżo mielonym pieprzem (i ewentualnie solą).

Kategorie przepisów