Zupa botwinka
Są takie potrawy, które kojarzą mi się z konkretną porą roku (wczesne lato) i miejscem (dom), a nawet konkretnym sposobem podania (młode ziemniaki na osobnym talerzyku:)- tak właśnie opisałabym zdrową, pyszną i moją ulubioną botwinkę!
Botwinka to lekka zupa (przygotowuję ją w wersji bezmięsnej) z młodych liści buraczków. Warzywny wywar, liście przesmażone na maśle, a do tego zestaw moich ulubionych dodatków: młode ziemniaki, duuużo koperku, szczypioru plus jajko na twardo. Często dodaję też okrasę z uduszonej cebulki (czasem z dodatkiem przesmażonego na chrupko boczku lub dojrzewającej szynki). Szalenie lubię ten słodko- słony kontrast!
Oczywiście botwinka może być również ugotowana bardziej klasycznie, na wywarze mięsnym.
Jeśli macie za dużo liści botwiny, polecam przygotować z nich chłodnik litewski- przepis znajdziecie O TU.
Proporcje zupy na ok. 4 porcje.
Składniki:- botwina - 1 dorodny pęczek (z buraczkami)
- włoszczyzna - 1 pęczek
- liść laurowy - 3 szt
- ziele angielskie - 4 szt
- lubczyk - 1 gałązka
- sól, pieprz - do smaku
- masło - 2 łyżki
- oliwa - 1 łyżka
- ziemniaki - ok. 12 szt, młode
- koper, szczypior - duży pęczek
- jajko - 4 szt
- boczek/szynka dojrzewająca - ok. 100 g (opcjonalnie)
Botwinę dokładnie umyj (lubi być zapiaszczona).
Odetnij buraczki, obierz je i zetrzyj na dużych oczkach tarki.
Liście botwiny drobno posiekaj.
Na patelni rozgrzej masło, dodaj buraczki i botwinkę, przesmaż aż zmięknie, ok. 5 minut.
W garnku rozgrzej oliwę, dodaj obraną włoszczyznę oraz przyprawy, przesmaż, aż warzywa lekko się zarumienią. Zalej ok. 2 litrami wody, dopraw i gotuj przez ok. 1 godzinę. Warzywa z wywaru wyjmij i drobno pokrój lub zostaw np. do sałatki. Do wywaru dodaj botwinę i gotuj do miękkości. Dopraw do smaku solą/pieprzem/szczyptą cukru/odrobiną soku z cytryny.
Młode ziemniaki obierz/wyszoruj szczoteczką i ugotuj do miękkości.
Ugotuj jajka na twardo.
Posiekaj koper i szczypior.
Pokrojony boczek/szynkę dojrzewającą pokrój w kostkę, usmaż na chrupko.
Do zupy wlanej na talerz dodaj dodatki: pokrojone w ćwiartki ziemniaki, połówki jajka, posyp przesmażonym boczkiem, koprem i szczypiorem, oprósz świeżo mielonym pieprzem (i ewentualnie solą).