Ziołowe placki ryżowe
„Ziołowe placki ryżowe są doskonałym dodatkiem do różnego rodzaju mięs. Podane z dipem jogurtowym mogą też stanowić samodzielnie danie. Ich wykonanie jest bardzo proste. Ja zrobiłam je z brązowego ryżu, który jest zdrowszy ale mniej kleisty. Trzeba więc taki ryż znacznie dłużej gotować. Jeśli jednak zostanie Wam trochę białego ryżu z obiadu możecie go również z powodzeniem wykorzystać do przygotowania takich placków. Placki usmażyłam na smalczyku roślinnym Smakowita Pajda z ziołami ogrodowymi., która zaskoczyła mnie tym, że nadały usmażonym na niej plackom wyjątkowej chrupkości.”
Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", której sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.
Ziołowe placki ryżowe
(przepis własny)
Składniki na 6szt.
100g brązowego ryżu
1 cebula
3 łyżki startego sera typu parmezan
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka posiekanego koperku
3 łyżki smalczyku roślinnego Smakowita Pajda z ziołami ogrodowymi
1 jajko
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
sól
pieprz
Zagotować w garnku 1,5 litra wody z 1 łyżeczką soli. Ryż przepłukać na sicie i wrzucić do garnka. Gotować na bardzo małym ogniu (woda powinna ledwie mrugać) ok. 40 minut, mieszając od czasu do czasu. Czas gotowania zależy od rodzaju ryżu, ale generalnie ryż powinien być lekko rozgotowany. Łatwiej będzie się później sklejał w czasie formowania placków. Ugotowany ryż osączyć na sicie i zostawić do wystudzenia.
Obrać cebulę i pokroić w drobną kostkę. Roztopić na patelni 1 łyżkę smalczyku roślinnego i zeszklić cebulę.
Zimny ryż przełożyć do miski. Dodać jajko, starty ser, mąkę ziemniaczaną, usmażoną cebulę oraz zioła i przyprawy. Doprawić solą i pieprzem. Wyrobić na jednolitą masę. Rozgrzać na patelni pozostałe 2 łyżki smalczyku. Kłaść po łyżce masy ryżowej, lekko ją spłaszczając. Smażyć na rumiano z obu stron. Usmażone placki przekładać na ręcznik kuchenny, by osączyć nadmiar tłuszczu.