Ziołowe chlebki z grilla
Sezon grillowy w pełni! Poza kiełbaskami i karkówką warto wrzucić na ruszt pyszne chlebki z grilla. Genialnie sprawdzą się jako dodatek do mięsnych dań z grilla ❤️Do ich upieczenia przydaje się olej Kujawski z ziołami, nadający bułeczkom, wyrazisty smak. Z podanej poniżej ilości składników wyjdzie Wam 5 chlebków.
Oleje z Kujawski z ziołami to połączenie najwyższej jakości oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia z aromatycznymi ziołami. Idealnie sprawdzają się do dań na ciepło oraz na zimno. Można na nich smażyć, marynować składniki, dodawać je do sałatek i pieczywa.
Składniki na ziołowe chlebki z grilla:
- 200 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki soli
- 125 ml mleka
- 200 ml oleju Kujawskiego z czosnkiem i bazylią
Jak upiec ziołowe chlebki z grilla?
Mąkę pszenną, sól, proszek do pieczenia wsypujemy do miseczki.
Dolewamy mleko i olej ziołowy Kujawski – całość mieszamy łyżką, a następnie zagniatamy ciasto.
Zagniecione ciasto na ziołowe chlebki z grilla zostawiamy pod przykryciem na kilka minut, aby “odpoczęło”.
Ciasto rozwałkowujemy na gruby placek i wycinamy okręgi na chlebki. Ziołowe chlebki smażymy na grillu lub na patelni przez kilka minut – do zarumienienia.
Liczba porcji: 25 min.
Czas przygotowania: 3
Stopień trudności: prosty przepis