Ziemniaki z patelni – wegetariański obiad

Ziemniaki z patelni, to pomysł na prosty i lekki wegetariański obiad. To ciekawa alternatywa, dla tradycyjnego puree. Do tego dania, nadadzą się niezjedzone ziemniaki z dnia poprzedniego. Moje ziemniaki podałam z fasolką szparagową, gotowaną na parze i z kefirem….mniam 🙂

Zdjęcie - Ziemniaki z patelni – wegetariański obiad - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ziemniaki opiekane z patelni

Składniki / 2 porcje

– 7 mniejszych ziemniaków
– 1 cebula pokrojona w kostkę
– 3 ząbki czosnki drobno posiekane
– 5 płatków suszonych pomidorów drobno pokrojonych
– szczypta oregano
– 3 łyżki świeżo posiekanego szczypiorku
– 250 g fasoli szparagowej
– olej roślinny do smażenia
– sól, pieprz do smaku

Ziemniaki gotuj w mundurkach, w lekko posolonej wodzie. Ziemniaki powinny być miękkie, ale nie mogą się rozpadać. Po ugotowaniu, zalej zimną wodą, odcedź i obierz ze skórki.

Na patelni rozgrzej 4 łyżki oleju, dodaj pokrojone suszone pomidory, podsmaż chwilę mieszając. Dodaj cebulkę i czosnek, smaż kolejne pół minuty.

Dodaj ziemniaki, pokrojone na małe kawałki. Całość smaż mieszając, do czasu, kiedy ziemniaki będą gorące.

Gotowe ziemniaki dopraw oregano i pieprzem, posyp posiekanym szczypiorkiem. Podaj z fasolką szparagową, gotowaną na parze i z kefirem…mniam 🙂

Zdjęcie - Ziemniaki z patelni – wegetariański obiad - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ziemniaki z patelni

Kategorie przepisów

Podobne przepisy