Ziemniaki prażone z warzywami
Prawie każdy pamięta klasowe, albo rodzinne prażone, koniecznie w żeliwnym garnku, przykryte darnią i podane na liściu kapusty. Prażone można z powodzeniem przygotować w domu, ja z czasem zaczęłam dodawać do ziemniaków marchewkę, zioła, paprykę i taka forma tej potrawy odpowiada mi najbardziej. Doprawiam ją tym, co właśnie mam pod ręką. Tym razem dostałam od znajomej, która wróciła z Bułgarii magiczną mieszankę suszonej papryki, pomidorów i sama nie wiem jeszcze czego…, ale smakuje wspaniale.. Bardzo polecam to danie na prosty i smaczny obiad :-)
Składniki dla 3-4 osób
- 1200 g ziemniaków pokrojonych w większą kostkę
- 2 marchewki pokrojone w kostkę
- 2 duże cebule pokrojone w kostkę
- 1 duża papryka pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku pokrojone w kostkę
- 1/2 szkli ulubionych posiekanych ziół ( u mnie bazylia i pietruszka )
- 15 dkg. kiełbasy pokrojonej w kostkę
- 10 dkg dobrego, wędzonego boczku pokrojonego w kostkę
- 2-3 łyżki miękkiego masła
- pieprz
- sól