Ziemniaki jogurtowe z piekarnika
Przepis na te ziemniaczki znalazłam na blogu u Martyny (befitbestrong). Jako, że ja chętnie testuję nowe pomysły na pieczone ziemniaki, z przyjemnością przetestowałam również i ten. Nie zawiodłam się, a co lepsze, teraz i Wam polecam.
Składniki na ziemniaki jogurtowe z piekarnika:
- około 800 g młodych, małych ziemniaków
- 90 g jogurtu naturalnego
- po 1 łyżeczce mielonej słodkiej papryki, oregano oraz granulowanego czosnku
- szczypta płatków chili lub około 1/3 łyżeczki mielonej papryki ostrej
- sól, pieprz
Przygotowanie ziemniaków jogurtowych z piekarnika:
Ziemniaki dokładnie szorujemy.
Jogurt mieszamy z przyprawami, a następnie z oczyszczonymi ziemniakami.
Całość przekładamy do rękawa do pieczenia, zawiązujemy i umieszczamy na blaszce do pieczenia. Za pomocą patyczka do szaszłyków robimy w rękawie kilka dziurek.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50 minut. Następnie temperaturę podwyższamy do 200 stopni, rękaw rozcinamy (tak, by ziemniaki zostały odkryte) i pieczemy dalej, do miękkości ziemniaków (około 15-25 minut LUB nieco dłużej/krócej, wg potrzeby).
Polecam również przepis na Sałatkę Gyros z mięsem mielonym