Zielono. Pesto pistacjowe.

Zielono. Pesto pistacjowe.



Zdjęcie - Zielono. Pesto pistacjowe. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Majowo - wiosenne porządki w szafkach i lodówce - zrobione. Poprzeglądałam także stare i jeszcze s t a r s z e materiały zdjęciowe. Sfotografowane dania, których nie wiedzieć czemu, dotychczas nie opublikowałam.
Foty są ciut passé , teraz zrobiłabym to zupełnie i n a c z e j. Ale cóż, j e s t - pesto pistacjowe. Bardzo proste, bardzo smaczne. Pięknie z i e l o n e.
* * *
Dobrej Majówki Wam życzę, Kochani! Nat.

Zdjęcie - Zielono. Pesto pistacjowe. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Zielono. Pesto pistacjowe. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Pesto pistacjowe. /porcja do makaronu dla 2 – 3 osób/
80g pistacji, bez łupinek; 4 łyżki oliwy z oliwek*; 2 łyżki ziaren słonecznika, łuskanych; garść liści bazylii; 2 łyżki tartego parmezanu; 1 łyżeczka soku z cytryny; sól i świeżo mielony pieprz, do smaku
świeżo starte płatki parmezanu; kilka pistacji, do dekoracji ulubiony makaron /u mnie Casarecce/

* Jeśli pesto będzie zbyt gęste, dolewamy ciut więcej oliwy.
Wszystkie ‘suche’ składniki (orzechy, słonecznik, bazylię i parmezan) ucieramy na miazgę w moździerzu lub miksujemy w blenderze. Stopniowo dolewamy oliwy. Doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Podajemy np. wymieszane z ugotowanym makaronem, posypane parmezanem i garścią orzechów pistacjowych.

Smacznego!

Zdjęcie - Zielono. Pesto pistacjowe. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Zielono. Pesto pistacjowe. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów