Zielonki panierowane
Lubicie panierowane grzyby? Dla mnie o niebo lepsze od mięsnych kotletów. W dodatku jak to są zielonki, to już w ogóle pełnia szczęścia. Pogoda nas w tym roku rozpieszcza i pewnie dlatego w połowie listopada nastąpił kolejny wysyp grzybów. Nie mam nic przeciwko temu;-) Dostałam miskę pełną świeżutkich, seledynowych łebków. Z części przygotowałam sos grzybowy, a resztę opanierowałam i zajadaliśmy na chlebie… Kolejny smak dzieciństwaJ
Składniki:
- świeże zielonki,
- jajko,
- mąka,
- sól, pieprz.
Grzyby oczyścić dokładnie ręcznikiem papierowym z igliwia i piasku. Oprószyć solą i pieprzem. W miseczce roztrzepać jajko. Panierować w mące i jajku. Smażyć na oleju do uzyskania złotego koloru. Podawać z pieczywem.