Zielone warzywa z patelni
Kupiłam pierwszy w tym roku pęczek szparagów i chciałam na początku wykorzystać go do jakiejś prostej potrawy, gdzie smak tych warzyw byłby dobrze wyczuwalny. Majowe wyzwanie „trzy po trzy” przypasowało mi z tego powodu bardzo, bo w tercecie ze szparagami pojawił się groszek i natka pietruszki. Czyli lekko, zielono i zdrowo – a przede wszystkim pysznie. Takie warzywa z patelni można zjeść same (np. na kolację) lub podać je jako dodatek do obiadu.
A po inne smakowitości w ramach „trzy po trzy” zajrzyjcie do Panny Malwinny, Siankoo i Mopsika :)
ZIELONE WARZYWA Z PATELNI
(2 porcje)
- ½ pęczka szparagów,
- 2 garście mrożonego groszku,
- 1 mała cukinia,
- 1 cebulka szalotka lub dymka,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżka oliwy,
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
- kilka listków świeżej bazylii,
- sól i pieprz
Cebulkę pokroić w piórka. Odłamać zdrewniałe końcówki szparagów, a jadalną część umyć i pokroić na krótsze kawałki. Cukinię pokroić w plastry.
Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić cebulkę. Gdy tylko zmięknie, dodać cukinię, szparagi, groszek i posiekany czosnek. Wszystko razem smażyć na małym ogniu około 7 minut, co jakiś czas mieszając, żeby warzywa równomiernie się opiekały. Warzywa powinny pozostać lekko chrupiące. Dodać pietruszkę i listki bazylii, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Podawać na ciepło.