Zielone szparagi z porem i ryżem

Zielone szparagi z porem  i ryżem
przepis:

0,5 szklanki ryżu (długoziarnistego)

1,5 szklanki wody

6-8 sztuk zielonych szparagów

biała część pora

1 łyżki posiekanych listków bazylii

2 łyżki utartego sera grana padno

sól, pieprz

1 łyżka masła

Ryż opłukać na sitku pod bieżącą wodą.

W garnuszku zagotować wodę, osolić ją, wrzucić ryż i gotować go aż wchłonie wodę.

Garnuszek z ryżem przykryć, schować "pod kocyk" aby doszedł.

Szparagi obrać, opłukać, pokroić na kawałki.

Por pokroić w krążki.

Na patelni rozgrzać masło, zeszklić na nim por, dodać szparagi i smażyć je mieszając ok. 5 min.

Kiedy szparagi będą al dente dodać do nich ryż i bazylię. Doprawić do smaku solą i pieprzem, a na koniec dodać utarty ser.

Zdjęcie - Zielone szparagi z porem  i ryżem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów