Zielone szparagi z porem i ryżem
przepis:
0,5 szklanki ryżu (długoziarnistego)
1,5 szklanki wody
6-8 sztuk zielonych szparagów
biała część pora
1 łyżki posiekanych listków bazylii
2 łyżki utartego sera grana padno
sól, pieprz
1 łyżka masła
Ryż opłukać na sitku pod bieżącą wodą.
W garnuszku zagotować wodę, osolić ją, wrzucić ryż i gotować go aż wchłonie wodę.
Garnuszek z ryżem przykryć, schować "pod kocyk" aby doszedł.
Szparagi obrać, opłukać, pokroić na kawałki.
Por pokroić w krążki.
Na patelni rozgrzać masło, zeszklić na nim por, dodać szparagi i smażyć je mieszając ok. 5 min.
Kiedy szparagi będą al dente dodać do nich ryż i bazylię. Doprawić do smaku solą i pieprzem, a na koniec dodać utarty ser.