Zielone szparagi z jajkiem
Na pytanie które szparagi wolę: zielone czy białe, odpowiadam bez chwili zastanowienie: zielone! A dlaczego? Otóż, zielonych szparagów nie trzeba obierać, można je jeść nawet na surowo (są przepyszne, smakują jak młody groszek wyjęty wprost z łupinki), bardzo szybko się je przygotowuje, a poza tym świetnie smakują gotowane, grillowane, smażone… są naprawdę uniwersalne!
Przepis - Wydrukuj przepisDziś zielone szparagi usmażone na maśle z oliwą, przygotowane na sposób wzorowany na kuchni francuskiej- w towarzystwie ugotowanych na twardo i posiekanych jajek. Tak przygotowane zielone szparagi smakują świetnie zarówno na ciepło jak i na ziemno, można więc je podać np. jako jarzynkę do letniego grilla czy na przyjęciu- nic nie trzeba podgrzewać :)
Do przygotowania sosu do szparagów wykorzystałam dwa rodzaje musztardy: ostrą Dijon oraz taką z grubymi ziarnami gorczycy- bardzo lubię jej wygląd. Całość dania obsypałam posiekanym koprem i szczypiorkiem, to ukłon w stronę moich ulubionych wiosennych smaków. Koper rządzi! :)
Proporcje tego dania mogą być na oko dowolne, ja na pęczek zielonych szparagów wykorzystałam 3 jajka ugotowane na twardo.
I na koniec, jeśli mało Wam szparagowych inspiracji, polecam serdecznie TEN WPIS /klik!/, w którym zebrałam moich 13 ulubionych przepisów ze szparagami w roli główne, smacznego!
Składniki:- szparagi zielone - 1 pęczek
- oliwa - 1 łyżka
- masło - 1 łyżka
- czosnek - 1 ząbek, mały
- koperek - 3 łyżki, posiekany
- szczypiorek - 2 łyżki, posiekany
- jajko - 3 szt, ugotowane na twardo
- Sos:
- majonez - 2 łyżki
- musztarda Dijona - 1 łyżeczka
- musztarda ziarnista - 1 łyżeczka
- ocet jabłkowy/ biały winny - 3/4 łyżeczki
- syrop klonowy/ miód - 3/4 łyżeczki
- sól, pieprz - do smaku
- Jajka ugotuj na twardo, obierz i posiekaj.
- Przygotuj sos: w miseczce połącz majonez, oba rodzaje musztardy, ocet i miód. Dopraw do smaku, aby uzyskać słodko-wytrawny balans smaków.
- Od umytych zielonych szparagów odłam zdrewniałe końcówki.
- Grube szparagi przekrój wzdłuż na połówki.
- Na patelni podgrzej oliwę z masłem, dodaj szparagi i smaż przez ok. 5 minut, na małym ogniu.
- Po tym czasie dodaj czosnek pokrojony w bardzo cienkie plasterki i smaż razem ze szparagami przez minutę. Posól, zdejmij z ognia.
- Na talerzu (półmisku) rozłóż drobno posiekane jajka ugotowane na twardo.
- Na jajkach rozłóż szparagi, polej je zebranym na patelni sosem, a następnie sosem majonezowym. Całość posyp posiekanym koperkiem i szczypiorkiem. Podawaj na ciepło lub zimno, jako przystawkę.