Zielone szparagi z jajkiem

Zielone szparagi z jajkiem
Przepis - Wydrukuj przepis

Zdjęcie - Zielone szparagi z jajkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Na pytanie które szparagi wolę: zielone czy białe, odpowiadam bez chwili zastanowienie: zielone! A dlaczego? Otóż, zielonych szparagów nie trzeba obierać, można je jeść nawet na surowo (są przepyszne, smakują jak młody groszek wyjęty wprost z łupinki), bardzo szybko się je przygotowuje, a poza tym świetnie smakują gotowane, grillowane, smażone… są naprawdę uniwersalne!

Przepis - Wydrukuj przepis

Dziś zielone szparagi usmażone na maśle z oliwą, przygotowane na sposób wzorowany na kuchni francuskiej- w towarzystwie ugotowanych na twardo i posiekanych jajek. Tak przygotowane zielone szparagi smakują świetnie zarówno na ciepło jak i na ziemno, można więc je podać np. jako jarzynkę do letniego grilla czy na przyjęciu- nic nie trzeba podgrzewać :)

Zdjęcie - Zielone szparagi z jajkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Do przygotowania sosu do szparagów wykorzystałam dwa rodzaje musztardy: ostrą Dijon oraz taką z grubymi ziarnami gorczycy- bardzo lubię jej wygląd. Całość dania obsypałam posiekanym koprem i szczypiorkiem, to ukłon w stronę moich ulubionych wiosennych smaków. Koper rządzi! :)

Proporcje tego dania mogą być na oko dowolne, ja na pęczek zielonych szparagów wykorzystałam 3 jajka ugotowane na twardo.

I na koniec, jeśli mało Wam szparagowych inspiracji, polecam serdecznie TEN WPIS /klik!/, w którym zebrałam moich 13 ulubionych przepisów ze szparagami w roli główne, smacznego!

Składniki:
  • szparagi zielone - 1 pęczek
  • oliwa - 1 łyżka
  • masło - 1 łyżka
  • czosnek - 1 ząbek, mały
  • koperek - 3 łyżki, posiekany
  • szczypiorek - 2 łyżki, posiekany
  • jajko - 3 szt, ugotowane na twardo
  • Sos:
  • majonez - 2 łyżki
  • musztarda Dijona - 1 łyżeczka
  • musztarda ziarnista - 1 łyżeczka
  • ocet jabłkowy/ biały winny - 3/4 łyżeczki
  • syrop klonowy/ miód - 3/4 łyżeczki
  • sól, pieprz - do smaku
Przygotowanie: Przepis - Wydrukuj przepis
  1. Jajka ugotuj na twardo, obierz i posiekaj.
  2. Przygotuj sos: w miseczce połącz majonez, oba rodzaje musztardy, ocet i miód. Dopraw do smaku, aby uzyskać słodko-wytrawny balans smaków.
  3. Od umytych zielonych szparagów odłam zdrewniałe końcówki.
  4. Grube szparagi przekrój wzdłuż na połówki.
  5. Na patelni podgrzej oliwę z masłem, dodaj szparagi i smaż przez ok. 5 minut, na małym ogniu.
  6. Po tym czasie dodaj czosnek pokrojony w bardzo cienkie plasterki i smaż razem ze szparagami przez minutę. Posól, zdejmij z ognia.
  7. Na talerzu (półmisku) rozłóż drobno posiekane jajka ugotowane na twardo.
  8. Na jajkach rozłóż szparagi, polej je zebranym na patelni sosem, a następnie sosem majonezowym. Całość posyp posiekanym koperkiem i szczypiorkiem. Podawaj na ciepło lub zimno, jako przystawkę.

Kategorie przepisów