Zielone kotlety brokułowo-cebulowe
Dziś pierwszy dzień wiosny kalendarzowej. Z tej tez okazji na blogu przepis na zielone kotleciki brokułowe z dodatkiem cebuli. Bardzo smaczne, pełne warzyw, zdrowe i proste w wykonaniu. Pieczone w piekarniku, przez co mniej kaloryczne niż gdyby były smażone na patelni. Inspirowałam się przepisem znalezionym tutaj.
Składniki:
- 1 brokuł
- 4 małe cebule
- 1 jajko
- łyżka serka homogenizowanego naturalnego
- 2 łyżki startego żółtego sera
- 3 łyżki sezamu
- 2 łyżki otrębów owsianych
- 2 łyżki mąki z pełnego przemiału (lub wiecej, tyle, aby otrzymać właściwą konsystencję)
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Wykonanie:
Brokuła podzielić na różyczki i ugotować w osolonym wrzątku do miękkości. Cebule posiekać i podsmażyć na oleju. Ugotowanego brokuła drobno posiekać. Dodać podsmażoną cebulę, otręby, mąkę, sezam, jajko i ser. Doprawić do smaku solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Z gotowej masy formować płaskie kotlety. Układać je na blaszce, wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Piec ok. 15 minut z każdej strony, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (do lekkiego zrumienienia). Podawać np. z sosem czosnkowym. Smacznego :)