Zielona owsianka

Zielona owsianka
Zdjęcie - Zielona owsianka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Owsianka ze szpinakiem, naturalnie słodzona bananem
Jedna z moich ulubionych owsianek, od kiedy w sklepach pojawił się młody szpinak. Samego szpinaku nie czuć w smaku, ale daje garść cennych wartości odżywczych, no i mega zakręcyony kolor, jak na owsiankę. Jej przygotowanie zajmuje max do 5 minut, bo płatki czy otręby zalewam wrzątkiem pod wieczór, a rano wystarczy jedynie podgrzać trochę mleka i zmiksować składniki. Można ją pić jako koktajl lub podać z ulubionymi dodatkami - co kto lubi i ile ma czasu rano. U mnie jest to zwykle dodatkowa porcja nabiału, owoców, no i coś słodkiego do schrupania.
Smacznie, szybko, kolorowo i do syta :) Na dobry początek dnia.

Składniki (na dwie takie szklanki)
  • 3 łyżki otrębów owsianych (lub płatków)
  • 1 łyżka mielonego lnu
  • 1 szklanka wrzątku
  • 1/2 szklanki mleka (lub więcej)
  • garść młodych liści szpinaku (przepłukanych, pozbawionych łodyżek)
  • 1 bardzo dojrzały banan
  • 1 mały kubek jogurtu naturalnego
  • 4 ciasteczka belVita (u mnie musli z owocami)

Przed snem otręby i len zalać szklanką wrzątku, zamieszać, przykryć talerzykiem. Rano podgrzać mleko, po czym przelać do blendera. Dodatkowo umieścić w nim namoczoną mieszanke otrębów i lnu, banana oraz szpinak. Całość zmiksować na gładką, kremową masę. Podanie: Przygotować dwie wysokie szklanki. Do każdej wlać po połowie jogurtu, a następnie porcje zielonej owsianki. Na wierzch wysypać pokruszone ciasteczka.

Zdjęcie - Zielona owsianka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Zdjęcie - Zielona owsianka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów