Zielona minestrone
Odkąd prowadzę bloga rok rocznie biorę udział w akcji „Zielono mi” organizowanej przez autorkę bloga Trochę inna cukiernia. W tym roku rozpoczynam zielone gotowanie lekką zupką z zielonych warzyw.
Składniki na 4 porcje:
0,5 kg kapusty włoskiej
2 łodygi selera naciowego
1 jasnozielona część pora
1 fenkuł
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka suszonej bazylii
2 łyżki oliwy z oliwek
1 l bulionu drobiowo-warzywnego
sól, pieprz
1. Czosnek bardzo drobno siekamy. Szatkujemy kapustę, seler i koper włoski. Pora kroimy w krążki.
2. W małym aczkolwiek szerokim garnku rozgrzewamy oliwę. Przesmażamy na niej czosnek i bazylię.
3. Do podsmażonych przypraw dodajemy warzywa i smażymy często mieszając około 15 minut.
4. Zalewamy całość bulionem, przyprawiamy solą i pieprzem, gotujemy jeszcze 20 minut na wolnym ogniu.
5. Podajemy z bagietką lub grzankami serowymi.
Tags: fenkuł, kapusta włoska, por, seler naciowy, zielone