Ziarnisty chleb na zakwasie

Ziarnisty chleb na zakwasie

Zdjęcie - Ziarnisty chleb na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Co jakiś czas w komentarzach na blogu i mailach pojawia się prośba o przygotowanie przepisu na chleb z dużym dodatkiem ziaren. Mamy kilka takich przepisów, ale warto je udoskonalać i przystosowywać do różnych warunków np. zmieniając mąki, kształt chleba, czy sposób pieczenia.

Tym razem połączyłam mąkę graham (można zastąpić pełnoziarnistą) z mąką gryczaną i mąką chlebową. Dodałam tą ostatnią, ponieważ zależało mi, aby chleb nie był zbyt zbity, jeśli komuś mąka pszenna przeszkadza to proponuję zamienić na mąkę orkiszową jasną.

Oprócz mąk i zakwasu, w cieście pojawiła się też masa ziaren: słonecznika, pestki dyni, sezam i mak. A oprócz tego zalane wrzątkiem siemię lniane, które nadało wypiekowi dodatkowych właściwości zdrowotnych oraz wpłynęło, że ciasto jest bardziej wilgotne i elastyczne.

Przepis polecam z czystym sumieniem!

Zdjęcie - Ziarnisty chleb na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Ziarnisty chleb na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Ziarnisty chleb na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Ziarnisty chleb na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Ziarnisty chleb na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Ziarnisty chleb na zakwasie Autor: Tosia Czas przygotowania: 4 godz. 30 min. Czas pieczenia: 40 min. Całkowity czas: 5 godz. 10 min. Porcje: 1 Składniki

  • 150 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 250 g mąki pszennej graham lub pełnoziarnistej
  • 100 g mąki gryczanej
  • 250 g mąki pszennej typ 650
  • 30 g maku
  • 30 g sezamu
  • 30 g prażonych pestek dyni
  • 30 g nasion słonecznika
  • 30 g siemienia lnianego
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 300 ml letniej wody + 150 wrzącej wody ml (do siemienia)
  • 2 łyżki ziaren do posypania wierzchu
Przepis
  1. Siemię lniane zalewamy wrzątkiem, zostawiamy na ok. 15 minut.
  2. Mąki wsypujemy do misy, dodajemy ziarna (słonecznik, pestki dyni i sezam można wcześniej podprażyć) oraz sól.
  3. Letnią wodę wlewamy do mikstury z siemieniem lnianym, wlewamy stopniowo płyn do suchych składników i wyrabiamy ciasto ok. 4 minuty.
  4. Formę keksówkę (12x24 cm) wykładamy pergaminem. Przekładamy ciasto do formy, wierzch wyrównujemy, posypujemy pestkami i delikatnie je dociskamy. Formę przykrywamy i zostawiamy w ciepłym miejscu na 4,5 h.
  5. Wyrośnięte ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Chleb pieczemy przez 40 minut w 200 stopniach.
  6. Następnie wyciągamy chleb z formy i studzimy na kuchennej kratce.

Kategorie przepisów