Żeberka w sosie własnym

Żeberka w sosie własnym

Zdjęcie - Żeberka w sosie własnym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Żeberka w sosie własnym, do tego dużo warzyw, a wszystko z olejem rzepakowym Kujawski! Oleje Kujawski tłoczone na zimno nadają się nie tylko do sałatek, ale również do wykańczania i aromatyzowania dań takich jak żeberka w sosie własnym.

Składniki na żeberka w sosie własnym:

  • 0.8-1 kg żeberek
  • 1 pietruszka
  • 1-2 marchewki
  • 2-3 ząbki czosnku
  • imbir świeży (1-2 cm)
  • 1 pora 
  • 3-4 łyżki oleju Kujawskiego 3 ziarna do smażenia
  • 2-3 łyżki rzepakowego oleju Kujawskiego tłoczonego na zimno
  • pieprz
  • sól
  • curry
  • ostra i słodka papryka mielona
  • czosnek niedźwiedzi
  • liść laurowy

Zdjęcie - Żeberka w sosie własnym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jak upiec żeberka w sosie własnym?

Żeberka kroimy na mniejsze kawałki, obtaczamy w przyprawach i smażymy z każdej strony na oleju Kujawskim z pierwszego tłoczenia. Następnie dodajemy czosnek, imbir, startą na tarce marchewkę oraz pietruszkę, pokrojony drobno por i dusimy pod przykryciem. Po 15 min. duszenia dolewamy wody – ok. pół szklanki i nadal dusimy pod przykryciem.

Na koniec dolewamy rzepakowy olej Kujawski tłoczony na zimno, który nada smak i aromat potrawie. 

 

Liczba porcji: 4-5
Czas przygotowania: 2 godz..
Stopień trudności: łatwe

Kategorie przepisów