Żeberka w sosie własnym
Żeberka w sosie własnym, do tego dużo warzyw, a wszystko z olejem rzepakowym Kujawski! Oleje Kujawski tłoczone na zimno nadają się nie tylko do sałatek, ale również do wykańczania i aromatyzowania dań takich jak żeberka w sosie własnym.
Składniki na żeberka w sosie własnym:
- 0.8-1 kg żeberek
- 1 pietruszka
- 1-2 marchewki
- 2-3 ząbki czosnku
- imbir świeży (1-2 cm)
- 1 pora
- 3-4 łyżki oleju Kujawskiego 3 ziarna do smażenia
- 2-3 łyżki rzepakowego oleju Kujawskiego tłoczonego na zimno
- pieprz
- sól
- curry
- ostra i słodka papryka mielona
- czosnek niedźwiedzi
- liść laurowy
Jak upiec żeberka w sosie własnym?
Żeberka kroimy na mniejsze kawałki, obtaczamy w przyprawach i smażymy z każdej strony na oleju Kujawskim z pierwszego tłoczenia. Następnie dodajemy czosnek, imbir, startą na tarce marchewkę oraz pietruszkę, pokrojony drobno por i dusimy pod przykryciem. Po 15 min. duszenia dolewamy wody – ok. pół szklanki i nadal dusimy pod przykryciem.
Na koniec dolewamy rzepakowy olej Kujawski tłoczony na zimno, który nada smak i aromat potrawie.
Liczba porcji: 4-5
Czas przygotowania: 2 godz..
Stopień trudności: łatwe