Żeberka w sosie pieczarkowym
- Wynik: 80
- Czas przygotowania: 10minuty
- Czas gotowania: 1h 10 min
Piękne żeberka, które były wyeksponowane na sklepowej półce skusiły mnie, że by je kupić i zrobić z nich jakiś dobry obiad. Ta część mięsa wieprzowego nie występuje u mnie zbyt często ale muszę przyznać, że naprawdę ją lubię. Dzisiaj proponuję wersję duszoną w sosie śmietanowo-pieczarkowym, koniecznie z dodatkiem świeżego koperku. Danie doskonale pasuje do ziemniaków oraz do kaszy gryczanej lub jaglanej.
Składniki- żeberka wieprzowe - 1 kg
- pieczarki - 300 g
- cebula - 2
- śmietana 30% - 100 ml
- koperek - pęczek
- sól
- pieprz
- mielona papryka
- olej
Umyte żeberka posypać mieloną papryką. Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć żeberka z każdej strony. Dodać pokrojoną cebulę i ponownie smażyć kilka minut. Wlać ok. 3 szklanek wody, zmnieszyć ogień i dusić pod przykryciem około 40 min. Po tym czasie dodać pokrojone pieczarki, wymieszać i ponownie dusić 20 min. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Pod koniec duszenia, gdy mięso odchodzi już od kości dodać śmietankę i gotować jeszcze ok. 10 min, aż sos zgęstnieje. Ponownie przyprawić jeśli sos tego wymaga. Żeberka podawać posypane świeżym koperkiem.
Smacznego:)