Zdrowe babeczki czekoladowe
Dziś bardzo proste czekoladowe babeczki bez cukru i mleka, idealne dla alergików i wszystkich. którzy lubią zdrowe wypieki ale zanim do babeczek przejdę chciałam polecić Wam dekoracje do świątecznych wypieków, których szeroki wybór możecie znaleźć tutaj.
Dziś bardzo proste czekoladowe babeczki bez cukru i mleka, idealne dla alergików i wszystkich, którzy lubią zdrowe wypieki
Dekorowanie świątecznych wypieków Zanim do babeczek przejdę chciałam polecić Wam dekoracje do świątecznych wypieków, których szeroki wybór możecie znaleźć tutaj. Powiem Wam szczerze, że jest w czym wybierać te różnokolorowe lukry, pisaki, maczki, posypki i cukrowe perełki przydadzą się do przyozdobienia pierniczków oraz innych ciast, a na tort idealny będzie opłatek ze świątecznym motywem. Można wybierać w kształtach i kolorach, mnie osobiście urzekają malutkie cukrowe śnieżynki te tradycyjne białe, ale widziałam takie w zestawie ze srebrnymi perełkami i posypką, albo w świątecznych zielono-czerwonym zestawieniu, do tego jeszcze lukrowy pisak i można tworzyć małe, słodkie dzieła sztuki. Są też szablony ze świątecznym motywem, które układamy na cieście i posypujemy np cukrem pudrem. Takie urocze dekoracje sprawią, że nawet najprostsze wypieki będą się bajecznie prezentować na świątecznym stole, a wspólne dekorowanie wypieków z pewnością przyniesie wszystkim wiele radości i pozwoli wspólnie celebrować ten magiczny świąteczny czas, świetnie się przy okazji bawiąc. Koniecznie do dekorowania zaproście także dzieci, to nic że wzorki będą trochę krzywe, lukier znajdzie się na buzi i fartuszku, a posypka będzie w całej starannie wysprzątanej kuchni, a nie tylko na cieście, ale przecież w tym wszystkim chodzi o to, by było wesoło i miło. Moja córa jeszcze jest niestety za mała, ale za rok już na pewno będziemy wspólnie dekorować pierniczki i inne świąteczne słodkości. Ciekawa jestem, czy Wy dekorujecie świąteczne wypieki?
Czekoladowe babeczki: Składniki:
- 400 ml mleka kokosowego
- 1 1/2 szklanki mąki orkiszowej
- 1 łyżeczka sody
- 2 łyżki kakao
- 3 jaja
- 1 banan
- 2 łyżki oleju kokosowego
Suche składniki mieszamy ze sobą w misce, a następnie dodajemy do nich rozgniecionego banana, jaja, mleko kokosowe i rozpuszczony olej kokosowy, mieszamy wszystko dokładnie aż składniki się połączą. Gotowym ciastem napełniamy papilotki do ok 2/3 wysokości i pieczemy ok 30 minut w 170 st. C do tzw. suchego patyczka.