Resztki wędlin, kawałek sera , ciasto drożdżowe ...i pizzerinki gotowe.
- 500 g mąki
- 1 szkl.mleka
- 2 łyżki oleju
- 1 duże jajko
- zioła prowansalskie
- 20 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- dodatki: ketchup, kiełbasa, ser żółty
Mąkę wsypać do miski, na środku zrobić dołeczek i wkruszyć drożdże , posypać cukrem, nakryć i odstawić na kilka minut.Następnie dodać resztę składników, wyrobić gładkie ciasto i odstawić do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto rozwałkować na cienki placek. Posmarować ketchupem, ułożyć kiełbaskę, posypać startym serem . Wszystko zwinąć w roladę. Pokroić ją w kilkucentymetrowe kawałki i układać na blaszce. Piec przez 10 minut w 230°C, a potem zmniejszyć temperaturę do 200-210°C i piec jeszcze kilka minut, aż ciasto będzie ładnie zrumienione. Pod koniec pieczenia można dodatkowo jeszcze posypać po wierzchu serem.