Zapiekanki z serem korycińskim

Zapiekanki z serem korycińskim
Bardzo proste zapiekanki z chrupiącą bułką, białym serem, jajkiem i kiełkami rzodkiewki. Ser Koryciński Swojski wcale mnie nie rozczarował i zachował się tak, jak powinien zachować się ser w zapiekance, czyli roztopił się tak samo, jak topi się ser żółty.  Taką zapiekanką, można poczęstować nie zapowiedzianych gości. Do bułki będzie pasował plasterek szynki, łososia, czy liść sałaty. Do zapiekanki wybrałam ser z czosnkiem niedźwiedzim, który jest sam w sobie dość pikantny. Dodając ser zwykły śmietankowy, masę serowo – jajeczną, warto doprawić pieprzem, czosnkiem lub ziołami ?

Zdjęcie - Zapiekanki z serem korycińskim - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki Ser ścieram na dużych oczkach. Jajka lekko rozbijam w miseczce ( żółtko i białko nie powinny się dokładnie połączyć ) Do jajek dodaję starty ser i gałkę muszkatołową. Wszystko delikatnie mieszam. Z bułek ścinam górną część ( około 1/4 bułki ), wycinam miąższ. Miąższ i górną część, można wysuszyć i zmielić, jeżeli używacie bułkę tartą ? Masą serowo – jajeczną nadziewam bułki. Zapiekanki daję do nagrzanego opiekacza lub piekarnika. Zapiekam około 12 minut. Bułki powinny się lekko przyrumienić, a masa powinna się ściąć. Zapiekanki podaję na ciepło z kiełkami rzodkiewki. Smacznego ?

Zdjęcie - Zapiekanki z serem korycińskim - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Zapiekanki z serem korycińskim - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów