Zapiekanka z warzywami
Lekka zapiekanka z warzywami, ja użyłam mojej ulubionej cukinii, papryki, cebuli i pieczarek. Zapiekankę przygotowuję w dwóch etapach, krótkie duszenie i pieczenie warzyw w sosie beszamelowym. Polecam na lekką kolację we dwoje, lub jako dodatek do mięs:))
Składniki
- mała cukinia pokrojona w plasterki
- papryka czerwona pokrojona w kostkę (bez pestek)
- cebula pokrojona w kostkę
- 7 dużych pieczarek obranych i pokrojonych w plasterki
- 2 łyżki startego parmezanu lub innego twardego sera
- łyżka świeżego lub suszonego rozmarynu
- sól, pieprz
- sos beszamelowy
- oliwa
- Paprykę z cebulą krótko smażę na rozgrzanym tłuszczu. Dodaję cukinię, pieczarki i czosnek. Całość smażę ok.7min, cały czas mieszając. Odsączone warzywa przekładam do naczynia żaroodpornego, pokrytego warstwą tłuszczu i delikatnie doprawiam.
- Do gotowego sosu dodaję ser i rozmaryn.
- Na warzywa wylewam sos beszamelowy. Zapiekam ok.20min w piekarniku nagrzanym do 200stopni. Podaję na ciepło. Smacznego!!!