Zapiekanka ziemniaczana
Składniki:
- 1 kg ziemniaków pokrojonych w talarki o grubości około 1 cm
- 1 laska kiełbasy pokrojona w kostkę
- 35 dag pieczarek pokrojonych w kostkę
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 1/2 pora pokrojonego w talarki
- 1/2 puszki czerwonej fasoli
- 10 dag startego żółtego sera
- 1 szklanka zsiadłego mleka (można zastąpić kefirem lub śmietaną)
- 1 jajka
- sól, pieprz
Cebulę zrumienić na oleju, dodać kiełbasę i jeszcze chwilę smażyć, dodać pieczarki i pora, chwilę podsmażyć i odparować nadmiar wody (którą puszczą pieczarki). Ziemniaki chwilę podgotować w wodzie, żeby trochę zmiękły. Układać w naczyniu żaroodpornym ziemniaki na przemian z pieczarkami z cebulą, kiełbasą i porem. Zsiadłe mleko wymieszać z jajkiem i serem,solą i pieprzem, po czym wylać tę miksturę na wierzch zapiekanki. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 C około 30-40 min.
Podobne wpisy Zapiekanka ziemniaczana
Tortilla hiszpańska ( ziemniaczana )