Zapiekanka z cukinii
Masa na zpiekankę jest podobna do placuszków z cukini. Zamiast smażyć masę wlałam do naczynia do zapiekania. Ominęłam też mąkę ale można ją dać w ilości 1/2 szklanki. Zapiekanka będzie przypominać ciasto z cukinią na wytrawnie. Zapiekanka jest przepyszna. Świetnie smakuje z sałatą polaną oliwą z oliwek extra virgin i sokiem z cytryny.
Składniki na zapiekankę z cukinii:
cukinia średnia - 1 szt.
jaja duże - 4 szt.
czosnek - 1-2 ząbki
szczypiorek - 2 garści
jogurt grecki - 200 ml
feta - 75 g
zioła dowolne u mnie oregano suszone
cheddar - 50 g
skórka z cytryny - 1 łyżeczka
sól i pieprz do smaku
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
Przygotowanie zapiekanki z cukinii
Zatrzeć cukinię na dużych oczkach posoli (płaska łyżeczka) i odstawić na 15 minut. Następnie odcisnąć cukinię z wody, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pocięty szczypiorek, pieprz, skórkę z cytryny oraz ser:pokruszoną fetę oraz starty na dużych oczkach cheddar. Wbić jaja, dodać jogurt i proszek do pieczenia. Można dodać tymianek luboregano. Wymieszać całość. Przelać do naczynia i zapiekać 30 minut w 190 st.C.