Zapiekanka makaronowa Caprese
- Wynik: 50
- Czas przygotowania: 15minuty
- Czas gotowania: 25+10minuty
Prawie te same smaki co zawsze, jednak w wersji pieczonej smakują inaczej. Nie wiem czy lepiej, bo to zależy co kto lubi ale naprawdę to było bardzo dobre danie. Czasami warto poświęcić 15 minut więcej na przygotowanie obiadu, żeby poznać inny smak i do tego Was dzisiaj zachęcam.
Składniki- makaron wstążki - 300 g
- pomidory - 1 puszka
- pomidorki koktajlowe - 1 kiść
- mozzarella - 1 kulka
- świeża bazylia - 1 duża garść
- czosnek - 2 ząbki
- oliwa - 100 ml
- parmezan - do posypania
- sól - do smaku
- pieprz do smaku
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy. Odcedzić. Można zachować ok. 100 ml wody z gotowania makaronu.
Liście bazylii, 1 ząbek czosnku, szczyptę soli i pieprzu zblendować. Dodawać w trakcie oliwę, tak aby powstało niezbyt gęste pesto, można teraz dodać wodę z gotowania makaronu.
Na patelni rozgrzać oliwę, dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, przesmażyć. Dodać pomidory, suszoną bazylię, zmniejszyć ogień i dusić, aż pomidory całkiem się rozpadną i powstanie gęsty sos.
W wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym umieścić makaron, dodać sos pomidorowy, wymieszać. Na wierzchu rozłożyć w miarę równomiernie pesto, następnie plasterki mozzarelli oraz pomidorki koktajlowe. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 25 min. Gotową zapiekankę posypać startym parmezanem i świeżymi listkami bazylii oraz świeżo mielonym pieprzem.
Smacznego:)