Zapiekane naleśniki ze szpinakiem i mascarpone
Składniki:
Ciasto:
- 400 ml mleka
- 2 średnie jajka
- 1 szkl. mąki
- 1 duża szczypta soli
- 1 szczypta pieprzu
- 1 stołowa łyżka oleju Kujawski 3 ziarna
Farsz:
- 200 g szpinaku
- 100 g mascarpone
- 2 ząbki czosnku
- 1 średnia cebula
- 1 łyżka oleju Kujawski 3 ziarna
- przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, kumin (wszystko wg uznania)
Oraz:
- 100 g sera żółtego
- 1 jajko
- 1 łyżka śmietany
Przygotowanie:
Na oleju szklimy cebulkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajemy szpinak, dusimy chwilkę, aż zwiędnie i odparuje nadmiar wody, przyprawiamy i dodajemy mascarpone. Wszystko dokładnie mieszamy i trzymamy chwilę na ogniu.
Farsz wykładamy na usmażone naleśniki i umieszczamy w naczyniu do zapiekania. Wszystko zalewamy rozkłóconym jajkiem z łyżką śmietany i startym serem.