Zapiekane naleśniki ze szpinakiem i mascarpone

Zapiekane naleśniki ze szpinakiem i mascarpone
Zdjęcie - Zapiekane naleśniki ze szpinakiem i mascarpone - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki:

Ciasto:

  • 400 ml mleka
  • 2 średnie jajka 
  • 1 szkl. mąki
  • 1 duża szczypta soli 
  • 1 szczypta pieprzu 
  • 1 stołowa łyżka oleju Kujawski 3 ziarna 

Farsz: 

  • 200 g szpinaku
  • 100 g mascarpone 
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 średnia cebula 
  • 1 łyżka oleju Kujawski 3 ziarna
  • przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, kumin (wszystko wg uznania)

Oraz:

  • 100 g sera żółtego  
  • 1 jajko
  • 1 łyżka śmietany

Przygotowanie:

Na oleju szklimy cebulkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajemy szpinak, dusimy chwilkę, aż zwiędnie i odparuje nadmiar wody, przyprawiamy i dodajemy mascarpone. Wszystko dokładnie mieszamy i trzymamy chwilę na ogniu.

Farsz wykładamy na usmażone naleśniki i umieszczamy w naczyniu do zapiekania. Wszystko zalewamy rozkłóconym jajkiem z łyżką śmietany i startym serem. 

Zdjęcie - Zapiekane naleśniki ze szpinakiem i mascarpone - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów