Zalewajka
Świętokrzyska zalewajka to zupa, którą babcia gotowała od zawsze w piątki. Tęsknota to chyba najgorsze uczucie. Dopada kiedy człowiek wcale nie chce. Na tą tęsknotę pomaga mi zupa. Zalewajka. Pamiętam jak babcia nalewała ją dziadkowi i nam. I zawsze była kromka chleba.
woda 2 litry
3 ziemniaki
żur własny kiszony 1 szklanka
boczek wędzony lub kiełbasa 300 gram
cebula
czosnek
liście laurowe
ziele angielskie kilka
sól, pieprz do smaku
śmietana
słonina (skwarki)
Ziemniaki obrać pokroić w kostkę, dodać przyprawy i zgotować do miękkości 15 minut. W międzyczasie wysmażyć pokrojone w kostkę kiełbasę, cebulę, boczek i słoninę. Dodać do gotujących się ziemniaków. Miękkie ziemniaki zalać żurem, doprawić śmietaną.