Zalewajka starodawna
w/g przepisu Krystyny Wieczorek ,,Jadło piotrkowskie".
składniki ma barszcz:
5 łyżek mąki żytniej
1/2 litra wody
1 ząbek czosnku
skórka chleba czerstwego
składniki na zupę:
3-4 l wody
1,5 kg ziemniaków
śmietana kwaśna
kilka plasterków boczku
sól
pieprz
czosnek
grzyby świeże
grzyby suszone
W pierwszej kolejności robimy barszcz. Do kamiennego garnczka wsypujemy mąkę żytnią, wlewamy letnią wodę, dodajemy ząbek czosnku i skórkę czerstwego chleba. Odstawiamy w ciepłe miejsce do odkiśnięcia.
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę a następnie zalewamy wodą, solimy. Gdy się zagodują dodajemy kilka suszonych grzybów i małą miseczkę grzybów świeżych (pokrojone w plastry). Gdy grzyby będą miękkie dodajemy ukiszony barszcz. Gotować około 2 minut, doprawić smietaną. Na koniec okrasić przesmażonym boczkiem.