Zalewajka
6 ziemniaków
1 szklanka zakwasu
10 dag kiełbasy
2 cebule
3 listki laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
1 łyżka majeranku
pieprz czarny ziarnisty
2 ząbki czosnku
sól
2 łyżki śmietany 18%
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę. Wrzucić do gara z osoloną wodą. Dodać 1 cebulę, 3 listki laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, parę ziarenek czarnego pieprzu. Gotować.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę, wrzucić na rozgrzany olej. Dodać pokrojoną kiełbasę i lekko poddusić. Wrzucić do gara. Wlać zakwas i wszystko zagotować. Na koniec dodać majeranek, przeciśnięty czosnek i doprawić śmietaną. Zupę odstawić, żeby wszystkie składniki się przegryzły.