Zalewajka

Zalewajka

6 ziemniaków

1 szklanka zakwasu

10 dag kiełbasy

2 cebule

3 listki laurowe

5 ziaren ziela angielskiego

1 łyżka majeranku

pieprz czarny ziarnisty

2 ząbki czosnku

sól

2 łyżki śmietany 18%

 

Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę. Wrzucić do gara z osoloną wodą. Dodać 1 cebulę, 3 listki laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, parę ziarenek czarnego pieprzu. Gotować.

Cebulę obrać, pokroić w kostkę, wrzucić na rozgrzany olej. Dodać pokrojoną kiełbasę i lekko poddusić. Wrzucić do gara. Wlać zakwas i wszystko zagotować. Na koniec dodać majeranek, przeciśnięty czosnek i doprawić śmietaną. Zupę odstawić, żeby wszystkie składniki się przegryzły.

 

 

 

 

Kategorie przepisów