Zakwas na żurek
Przepis mojej przyjaciółki. Częstowała mnie kiesełycią łemkowską zrobioną z jego dodatkiem. Dostałam zakwasu słoiczek i w domu zrobiłam żurek. Pyszny. Inny, niż ten z torebki czy z kupnej butelki. Nieporównywalnie smaczniejszy. A teraz sama robię zakwas i czekam, aż będzie gotowy na świąteczny żurek.
Zakwas na żurek
6 łyżek płatków owsianych górskich
2 łyżki mąki owsianej l. żytniej razowej
2 duże zmiażdzone ząbki czosnku
ususzona skórka chleba na zakwasie
2 liście laurowe
odrobina cukru
pół łyżeczki soli
kilka ziaren pieprzu
kilka ziaren ziela angielskiego
Zalać jednym litrem letniej, przegotowanej wody, wymieszać. Przykryć, ale nie zakręcać. Zostawić w ciepym miejscu na 3-4 dni. Codziennie rano dokładnie wymieszać, żeby zakwas się nie zepsuł. Następnie wyjąć chleb, zakwas przelać do słoików i schować do lodówki. Do zupy wlewamy całość słoika.
Żurek
1/2 kg białej kiełbasy
1,5 l wody
ziemniaki
2 cebule
5 dag wędzonki
2 ząbki czosnku
2 ziela angielskie
2 ziarna pieprzu
sól
+ już na talerzu jajka ugotowane na twardo
Ugotować podane składniki, na samym końcu dodać ok. 350 ml zakwasu.
* źródło - Ela M., mama