Zakwas na żurek

Zakwas na żurek

Przepis mojej przyjaciółki. Częstowała mnie kiesełycią łemkowską zrobioną z jego dodatkiem. Dostałam zakwasu słoiczek i w domu zrobiłam żurek. Pyszny. Inny, niż ten z torebki czy z kupnej butelki. Nieporównywalnie smaczniejszy. A teraz sama robię zakwas i czekam, aż będzie gotowy na świąteczny żurek.

Zdjęcie - Zakwas na żurek  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zakwas na żurek

6 łyżek płatków owsianych górskich

2 łyżki mąki owsianej l. żytniej razowej

2 duże zmiażdzone ząbki czosnku

ususzona skórka chleba na zakwasie

2 liście laurowe

odrobina cukru

pół łyżeczki soli

kilka ziaren pieprzu

kilka ziaren ziela angielskiego

Zalać jednym litrem letniej, przegotowanej wody, wymieszać. Przykryć, ale nie zakręcać. Zostawić w ciepym miejscu na 3-4 dni. Codziennie rano dokładnie wymieszać, żeby zakwas się nie zepsuł. Następnie wyjąć chleb, zakwas przelać do słoików i schować do lodówki. Do zupy wlewamy całość słoika.

Zdjęcie - Zakwas na żurek  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Żurek

1/2 kg białej kiełbasy

1,5 l wody

ziemniaki

2 cebule

5 dag wędzonki

2 ząbki czosnku

2 ziela angielskie

2 ziarna pieprzu

sól

+ już na talerzu jajka ugotowane na twardo

Ugotować podane składniki, na samym końcu dodać ok. 350 ml zakwasu.

* źródło - Ela M., mama

Kategorie przepisów