Zakręcony chleb ze szpinakiem

Zakręcony chleb ze szpinakiem

Zdjęcie - Zakręcony chleb ze szpinakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Nadszedł dopiero luty, a ja już rozmyślam intensywnie o wiośnie. Widać to także w kuchni, bo stopniowo dodaję moim potrawom koloru.

W zeszłym roku piekłam zakręcony chleb inspirowany ciastem z czasów dzieciństwa – zebrą. Teraz wymyśliłam sobie, że upiekę taki chleb w wersji szpinakowej, czyli w kolorze zielonym.

Jedna z czytelniczek zaproponowała na naszym profilu na Facebooku, aby upiec taki chleb w wersji walentynkowej. Możecie spróbować z podobnym proporcjach zastąpić szpinak pastą z suszonych pomidorów. Będzie na czerwono :)

Zdjęcie - Zakręcony chleb ze szpinakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Zakręcony chleb ze szpinakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zakręcony chleb ze szpinakiem Autor: Tosia Czas przygotowania: 1 godz. 50 min. Czas pieczenia: 40 min. Całkowity czas: 2 godz. 30 min.

Porcje: 1

Składniki
  • 600 g mąki pszennej typ 650
  • 3 łyżeczki suszonych drożdży instant
  • 350 ml letniej wody
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka oliwy
  • Masa szpinakowa:
  • 150 g mrożonego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • łyżeczka miodu
  • sól, pieprz, świeżo tarta gałka muszkatołowa

Instrukcja
  1. Mrożony szpinak wrzucamy na patelnię, podgrzewamy 10 minut, aż się rozmrozi. Dodajemy posiekany drobno czosnek, śmietanę, miód, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Podgrzewamy kilka minut, aż szpinak przejdzie smakiem.
  2. Do misy wsypujemy 500 g mąki, drożdże, sól. Wlewamy letnią wodę i oliwę i wyrabiamy ciasto przez 3 minuty na gładkie ciasto.
  3. Ciasto dzielimy na 2 części, jedną cześć przekładamy na posmarowanej oliwią misy, przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na godzinę.
  4. Do drugiej części ciasta dodajemy szpinak oraz dodatkowe 100 g mąki, wyrabiamy mikserem lub zagniatamy jeszcze kilka minut. Zielone ciasto również przekładamy do przykrytej misy na godzinę.
  5. Białe ciasto kładziemy na oprószonym mąką blacie, wałkujemy na duży prostokąt. Zieloną część ciasta kładziemy na białej i wałkujemy, aby przykrywało większą część ciasta (białą ramkę zostawiamy). Tak rozwałkowane ciasto zawijamy na roladę i przekładamy do keksówki wyłożonej pergaminem. Przykrywamy ściereczką na 40 minut.
  6. Wierz ciasta skrapiamy oliwą i wkładamy do rozgrzanego pieca. Pieczemy przez 40 minut w 180 stopniach.
  7. Chleb wyciągamy z formy i studzimy na kuchennej kratce.

3.1.09

Kategorie przepisów