Zakręcony chleb ze szpinakiem
Nadszedł dopiero luty, a ja już rozmyślam intensywnie o wiośnie. Widać to także w kuchni, bo stopniowo dodaję moim potrawom koloru.
W zeszłym roku piekłam zakręcony chleb inspirowany ciastem z czasów dzieciństwa – zebrą. Teraz wymyśliłam sobie, że upiekę taki chleb w wersji szpinakowej, czyli w kolorze zielonym.
Jedna z czytelniczek zaproponowała na naszym profilu na Facebooku, aby upiec taki chleb w wersji walentynkowej. Możecie spróbować z podobnym proporcjach zastąpić szpinak pastą z suszonych pomidorów. Będzie na czerwono
Zakręcony chleb ze szpinakiem Autor: Tosia Czas przygotowania: 1 godz. 50 min. Czas pieczenia: 40 min. Całkowity czas: 2 godz. 30 min. Porcje: 1 Składniki- 600 g mąki pszennej typ 650
- 3 łyżeczki suszonych drożdży instant
- 350 ml letniej wody
- łyżeczka soli
- łyżeczka oliwy
- Masa szpinakowa:
- 150 g mrożonego szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- łyżeczka miodu
- sól, pieprz, świeżo tarta gałka muszkatołowa
- Mrożony szpinak wrzucamy na patelnię, podgrzewamy 10 minut, aż się rozmrozi. Dodajemy posiekany drobno czosnek, śmietanę, miód, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Podgrzewamy kilka minut, aż szpinak przejdzie smakiem.
- Do misy wsypujemy 500 g mąki, drożdże, sól. Wlewamy letnią wodę i oliwę i wyrabiamy ciasto przez 3 minuty na gładkie ciasto.
- Ciasto dzielimy na 2 części, jedną cześć przekładamy na posmarowanej oliwią misy, przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na godzinę.
- Do drugiej części ciasta dodajemy szpinak oraz dodatkowe 100 g mąki, wyrabiamy mikserem lub zagniatamy jeszcze kilka minut. Zielone ciasto również przekładamy do przykrytej misy na godzinę.
- Białe ciasto kładziemy na oprószonym mąką blacie, wałkujemy na duży prostokąt. Zieloną część ciasta kładziemy na białej i wałkujemy, aby przykrywało większą część ciasta (białą ramkę zostawiamy). Tak rozwałkowane ciasto zawijamy na roladę i przekładamy do keksówki wyłożonej pergaminem. Przykrywamy ściereczką na 40 minut.
- Wierz ciasta skrapiamy oliwą i wkładamy do rozgrzanego pieca. Pieczemy przez 40 minut w 180 stopniach.
- Chleb wyciągamy z formy i studzimy na kuchennej kratce.