Zakręcone pączki afrykańskie

Czas, który od samego rana biegł galopem do przodu nie zatrzymując się nawet na chwilę. Myśli, które uleciały gdzieś bezpowrotnie. Niezapisane słowa przebrzmiałe bez echa. Chwile, które na długo zostaną w pamięci i te nawet nie warte zapamiętania. Czyjeś sprawy tak ważne jakby od nich zależało dalsze życie i śmieszne historie przez kogoś opowiedziane. Rozmowy o wszystkim i o niczym. Sklepy odwiedzane w poszukiwaniu odpowiednich rekwizytów do zdjęć. Przypadkowe spotkanie i kawa wypita w biegu. Nieudana sesja zdjęciowa i rozbita patera na podłodze…
Kolejna kartka zerwana z kalendarza. Kolejny dzień, który minął nawet nie wiem kiedy. Trochę szalony i zakręcony jak te afrykańskie pączki. W Kamerunie nazywane gateau, w Korei kkwabaegi a na Filipinach shakoy.…
Zakręcone pączki afrykańskie – przepis
Składniki na 24 sztuki:
- 500g mąki tortowej
- 30g świeżych drożdży
- 200ml mleka
- 150ml śmietanki 18%
- 4 łyżki klarowanego masła (roztopione)
- 4 łyżki cukru
- szczypta soli
- 1 jajko
- 1 żółtko
- smalec lub olej do smażenia
Do posypania
- cukier puder
- cynamon
Wlać do miski letnie mleko. Dodać rozkruszone drożdże i jedną łyżeczkę cukru. Dokładnie wymieszać aż drożdże się rozpuszczą (dobrze się sprawdza trzepaczka spiralna). Przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut. Do wyrośniętego zaczynu przesiać mąkę. Dodać jajko, żółtko, lekko podgrzaną śmietankę, przestudzone roztopione masło, resztę cukru i szczyptę soli. Wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość przełożyć je na stolnicę. Odgazować i podzielić na 24 równe kawałki. Z każdego kawałka uformować wałek długości około 30cm. Położyć palce na obu końcach i przesuwać jedną rękę w dół, a drugą w górę aż utworzy się skręcony pączek. Odkładać na posypaną mąką deskę do krojenia. Pozostawić na pół godziny do ponownego wyrośnięcia.
Rozgrzać tłuszcz do temperatury 170°C (najlepiej zacząć go rozgrzewać w połowie czasu rośnięcia pączków). Wkładać po kilka sztuk i smażyć na jasnobrązowy kolor z obu stron. Usmażone paczki wykładać na talerz wyłożony kilkoma warstwami ręcznika kuchennego. Gdy lekko przestygną posypać je cukrem pudrem z dodatkiem cynamonu.
Jak skręcać takie pączki można zobaczyć na tym filmiku.
Zakręcone pączki afrykańskie - podobne przepisy
> Pączki hiszpańskie
> Pączki weneckie
> Pączki wiedeńskie (bezglutenowe)
> Włoskie pączki z ricooty
Smacznego
Aronia