Zakręcone bułeczki ze śliwkami
Wczoraj wylądowałam na Żuławach w trochę zapomnianym sadzie śliwkowym. Do dyspozycji miałam kilka małych drzewek, więc nazbierałam całą dużą skrzynkę śliwek. Oczywiście sprawą oczywistą wydało się wykorzystanie ich dzisiaj w kuchni. Zanim zabiorę się za powidła, chutney’e i kompoty, sięgnęłam po drożdże i upiekłam bułeczki.
Wyrośnięte ciasto cienko wałkujemy, smarujemy je masłem cynamonowym i karmelizowanymi śliwkami, zawijamy jak roladę i kroimy jak bułeczki. Jak widać sposób przygotowania jest niezwykle łatwy, a ich wygląd i smak jest imponujący
Zakręcone bułeczki ze śliwkami Autor: Tosia Czas przygotowania: 1 godz. 45 min. Czas pieczenia: 17 min. Całkowity czas: 2 godz. 2 min. Porcje: 9 Składniki
- 550 g mąki pszennej typ 650
- 3 łyżeczki suszonych drożdży instant
- 80 g cukru
- 70 g miękkiego masła
- szczypta soli
- 280 ml letniego mleka
- Farsz:
- 500 g śliwek
- łyżka masła
- 50 g cukru
- łyżka mąki ziemniaczanej
- Masło cynamonowe:
- 50 g miękkiego masła
- łyżeczka cynamonu
- Wierzch:
- białko
- cukier puder
- Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy drożdże, cukier, sól i miękkie masło. Stopniowo wlewamy letnie mleko i wyrabiamy ciasto ręką lub mikserem przez 6 minut. Elastyczną kulę z ciasta zostawiamy w misie i przykrywamy na godzinę.
- W tym czasie miękkie masło łączymy z cynamonem.
- Śliwki drylujemy ze pestek i kroimy w kostkę. Wrzucamy do rozgrzaną patelnię z łyżką masła i cukrem. Dusimy przez 10 minut. Mąkę ziemniaczaną łączymy z łyżką zimnej wody, dokładnie mieszamy i dodajemy do gotujących się śliwek. Całość podgrzewamy jeszcze kilka minut i intensywnie mieszamy, aby nie było grudek. Studzimy.
- Wyrośnięte ciasto przekładany na oprószony mąką blat. Wałkujemy na prostokąt o grubości 0,5 cm. Powierzchnię smarujemy masłem cynamonowym i wykładamy farsz śliwkowy, zostawiając "ramki: ciasta wolne.
- Zawijamy ciasto jak roladę, zaczynając od dłuższego boku. Dzielimy na 9 części, każdą z nich kładziemy na blasze i przykrywamy ściereczką. Zostawiamy pod przykryciem na 30 minut.
- Wierzch wyrośniętych bułeczek smarujemy białkiem i wkładamy do piekarnika.
- Pieczemy przez 17 minut w 190 stopniach. Upieczone bułeczki studzimy na kuchennej kratce.