Zakręcone bułeczki ze śliwkami

Zakręcone bułeczki ze śliwkami

Zdjęcie - Zakręcone bułeczki ze śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wczoraj wylądowałam na Żuławach w trochę zapomnianym sadzie śliwkowym. Do dyspozycji miałam kilka małych drzewek, więc nazbierałam całą dużą skrzynkę śliwek. Oczywiście sprawą oczywistą wydało się wykorzystanie ich dzisiaj w kuchni. Zanim zabiorę się za powidła, chutney’e i kompoty, sięgnęłam po drożdże i upiekłam bułeczki.

Wyrośnięte ciasto cienko wałkujemy, smarujemy je masłem cynamonowym i karmelizowanymi śliwkami, zawijamy jak roladę i kroimy jak bułeczki. Jak widać sposób przygotowania jest niezwykle łatwy, a ich wygląd i smak jest imponujący

Zdjęcie - Zakręcone bułeczki ze śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Zakręcone bułeczki ze śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Zakręcone bułeczki ze śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Zakręcone bułeczki ze śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Zakręcone bułeczki ze śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Zakręcone bułeczki ze śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zakręcone bułeczki ze śliwkami Autor: Tosia Czas przygotowania: 1 godz. 45 min. Czas pieczenia: 17 min. Całkowity czas: 2 godz. 2 min. Porcje: 9 Składniki

  • 550 g mąki pszennej typ 650
  • 3 łyżeczki suszonych drożdży instant
  • 80 g cukru
  • 70 g miękkiego masła
  • szczypta soli
  • 280 ml letniego mleka
  • Farsz:
  • 500 g śliwek
  • łyżka masła
  • 50 g cukru
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • Masło cynamonowe:
  • 50 g miękkiego masła
  • łyżeczka cynamonu
  • Wierzch:
  • białko
  • cukier puder
Przepis
  1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy drożdże, cukier, sól i miękkie masło. Stopniowo wlewamy letnie mleko i wyrabiamy ciasto ręką lub mikserem przez 6 minut. Elastyczną kulę z ciasta zostawiamy w misie i przykrywamy na godzinę.
  2. W tym czasie miękkie masło łączymy z cynamonem.
  3. Śliwki drylujemy ze pestek i kroimy w kostkę. Wrzucamy do rozgrzaną patelnię z łyżką masła i cukrem. Dusimy przez 10 minut. Mąkę ziemniaczaną łączymy z łyżką zimnej wody, dokładnie mieszamy i dodajemy do gotujących się śliwek. Całość podgrzewamy jeszcze kilka minut i intensywnie mieszamy, aby nie było grudek. Studzimy.
  4. Wyrośnięte ciasto przekładany na oprószony mąką blat. Wałkujemy na prostokąt o grubości 0,5 cm. Powierzchnię smarujemy masłem cynamonowym i wykładamy farsz śliwkowy, zostawiając "ramki: ciasta wolne.
  5. Zawijamy ciasto jak roladę, zaczynając od dłuższego boku. Dzielimy na 9 części, każdą z nich kładziemy na blasze i przykrywamy ściereczką. Zostawiamy pod przykryciem na 30 minut.
  6. Wierzch wyrośniętych bułeczek smarujemy białkiem i wkładamy do piekarnika.
  7. Pieczemy przez 17 minut w 190 stopniach. Upieczone bułeczki studzimy na kuchennej kratce.

Kategorie przepisów