Zakręcone bułeczki z bobem
Nareszcie sezon na bób! Jeśli pierwszą jego porcję zdążyliście już ugotować i zjeść po prostu z solą, to będzie gotowi na eksperymenty.
Przygotowałam ciasto drożdżowe, podobne jak na pizzę, ale wzbogacone o kurkumę. Rozwałkowałam je i posmarowałam nadzieniem w postaci masła czosnkowo-ziołowo-bobowego. Całość posypałam dodatkowo bobem i zawinęłam krojąc na paseczki. Powstały z tego urocze zawinięte bułeczki. Świetnie sprawdzą się na pikniku, ale możecie je też posypać serem, wtedy będą jak mini pizze ?
Czas całkowity: 1 godz 47 min
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 17 min
Składniki :
- mąka pszenna typ 650 - 400 g
- sól - 1,5 łyżeczki
- oliwa - 1 łyżka
- suszonych drożdży instant - 3 łyżeczki
- masła (nadzienie) - 100 g
- ugotowanego i obranego bobu (nadzienie) - 150 g
- ząbek czosnku (nadzienie) - 1 szt.
- garść ziół (nadzienie) - 1 szt.
- sól, pieprz (nadzienie) - 1 łyżeczka
- kurkumy - 1 łyżeczka
Potrzebne narzędzia:
- ściereczka
- misa
- pędzelek
- waga kuchenna
- wałek
Przepis:
1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy drożdże, sól, kurkumę, oliwę. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto przez 5 minut, aż będzie elastyczne.
2. Ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem, stawiamy w ciepłym miejscu bez przeciągów na godzinę.
3. Miękkie masło miksujemy z posiekanym czosnkiem, ziołami, połową ugotowanego bobu. Przyprawiamy solą i pieprzem.
4. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką stół. Ciasto wałkujemy na prostokąt o jednym znacznie dłuższym boku. Smarujemy je z wierzchu przygotowanym nadzieniem, zostawiając brzegi wolne. Posypujemy z jednej strony dodatkowo ugotowanym bobem. Ciasto zawijamy jak roladę.
5. Uformowaną roladę kroimy na 12 części. Każdą uformowaną bułeczkę kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem.
6. Tak przygotowane bułeczki przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na 30 minut.
7. Bułeczki smarujemy z wierzchu białkiem. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 17 minut aż będą rumiane.
Upieczone bułeczki podajemy ze Smakowitą Pajdą z grubo mielonym pieprzem.