Wytrawne ciasto szpinakowe
PDF Button
Wspaniały pomysł na spotkanie w większym gronie: jarski placek ze szpinakiem, w kształcie gwiazdy. Właśnie z powodu kształtu i składu wystąpił u nas w roli głównej w Wigilię. Gorąco polecam, zawsze się udaje, przepis znalazłam na blogu, do którego bardzo często wracam i który bardzo lubię: Piekarnik na emigracji.
Przygotowanie ciasta: Wino lekko podgrzewamy. W misce do mąki dodajmy oliwę, paprykę, sól i wino, wszystko mieszamy. Wykładamy na stolicę i zagniatamy. Ciasto będzie miękkie i elastyczne, nieklejące się do palców. Dzielimy je na 2 kulki, jedna musi być większa od drugiej.
Przygotowanie farszu: Jeśli używamy mrożonego szpinaku, musi być on dobrze odsączony z wody. Szpinak podsmażamy na maśle lub oleju, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Mieszamy, by odparować jak najwięcej wody. Studzimy. Do szpinaku dodajemy sery, jajko, mąkę. Mieszamy, całą masę przyprawiamy solą i pieprzem.
Obie kulki rozwałkowujemy na cienki placek. Podczas wałkowania, można go delikatnie podsypać mąką. Mniejszy placek układamy n blasze wyłożonym papierem do pieczenia. Na placku układamy farsz, jak na zdjęciach poniżej. Całość przykrywamy drugim, większym plackiem. Na środku odciskamy kółko miską wokół centralnie rozłożonego farszu. Brzegi obu placków sklejamy ze sobą, ręcznie lub widelcem. Nierówne brzegi można odciąć.
Od centralnego koła, zrobionego miską, przecinamy placek nożem do zewnątrz, każdą przeciętą część obracamy (skręcamy) delikatnie. Tak, żeby farsz było widać na wierzchu. Ilość nacięć zależy najczęściej od ilości gości, można zrobić ich więcej lub mniej. Powstałą gwiazdę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i pieczemy przez 30-40 minut, do zarumienienia placka.
Smacznego!