Wstążki z grzybami leśnymi
Przepis z 10 numeru Mojego Gotowania.Makaron pyszny, lekki, a jednocześnie sycący...
Składniki:500g różnych grzybów4 łyżki oliwysól, pieprz3 ząbki czosnku400g makaronu wstążkipęczek natki pietruszki1/2 cytryny2 łyżki masła4 łyżki startego parmezanu
Grzyby obrać i oczyścić. Pokroić na kawałki. Mocno rozgrzać patelnię, wlać oliwę. Po kolei wrzucać na patelnię grzyby - gdy się podsmażą, posolić do smaku. Doprawić szczyptą pieprzu. Obrane ząbki czosnku pokroić w plasterki i dodać do grzybów. W posolonej wodzie ugotować al dente makaron (ok 5-6 minut). Natkę pietruszki posiekać (odłożyć trochę do posypania). Dodać sok z cytryny. Pod koniec smażenia położyć na grzybach masło pokrojone w kostkę i zdjąć patelnię z ognia. Dodać rawie całą natkę pietruszki, zamieszać. Skropić na wierzchu odrobiną soku cytrynowego. Dodać 2 łyżi świeżo startego parmezanu, dokładnie wszystko wymieszać. Łyżką cedzakową do długiego makaronu przełożyć kluski na patelnię wraz z odrobiną wody, w której się gotowały (makaron będzie wtedy błyszczący i nie będzie się kleił).Podawać podgrzany makaron z sosem, posypany posiekaną natką pietrszki i resztą tartego parmezanu.
Smacznego :)
rok temu na blogu:
zupa ziemniaczana...
oraz:węgierski pörkölt z kluseczkami.