Wrapy z tofu à la bánh mì
Dzisiejszy przepis ma może trochę skomplikowaną nazwę, ale nie należy się zrażać, bo sam w sobie jest bardzo prosty. To pyszne, kolorowe warzywa marynowane w occie ryżowym, smażone tofu polane olejem sezamowym i pikantny sos majonezowy, zawinięte w pełnoziarnistą tortillę. Danie jest inspirowane wietnamskimi kanapkami bánh mì. Całość jest bardzo zdrowa, a przede wszystkim świetnie smakuje.
Wrapy z tofu à la bánh mì
- 2 marchewki (100g)
- 100g rzodkiewek
- 1 łyżka octu ryżowego
- 2 ogórki (polne)
- 2 łyżki majonezu (30g)
- 2 łyżeczki srirachy
- 180g naturalnego tofu
- sól
- 1 łyżeczka oleju
- 2 tortille pełnoziarniste
- 1 łyżka oleju sezamowego
1) Marchewki i rzodkiewki pokroić w plastry za pomocą obieraczki.
2) Umieścić w misce, wymieszać z octem ryżowym i odstawić.
3) Ogórki pokroić wzdłuż na pół, a następnie w plastry.
4) Tofu pokroić wzdłuż na 6 plastrów, posolić i smażyć na mocno rozgrzanym oleju przez 2 minuty z obu stron.
5) Majonez wymieszać ze srirachą.
6) Tortille podgrzać, posmarować sosem, rozłożyć warzywa i tofu i polać olejem sezamowym.
Inspiracja stąd.
Czas przygotowania: 20 minut
Liczba porcji: 2
Kaloryczność jednej porcji: 430 kcal
Wrapy z tofu à la bánh mì
- 2 marchewki (100g)
- 100g rzodkiewek
- 1 łyżka octu ryżowego
- 2 ogórki (polne)
- 2 łyżki majonezu (30g)
- 2 łyżeczki srirachy
- 180g naturalnego tofu
- sól
- 1 łyżeczka oleju
- 2 tortille pełnoziarniste
- 1 łyżka oleju sezamowego
1) Marchewki i rzodkiewki pokroić w plastry za pomocą obieraczki.
2) Umieścić w misce, wymieszać z octem ryżowym i odstawić.
3) Ogórki pokroić wzdłuż na pół, a następnie w plastry.
4) Tofu pokroić wzdłuż na 6 plastrów, posolić i smażyć na mocno rozgrzanym oleju przez 2 minuty z obu stron.
5) Majonez wymieszać ze srirachą.
6) Tortille podgrzać, posmarować sosem, rozłożyć warzywa i tofu i polać olejem sezamowym.
Inspiracja stąd.
Czas przygotowania: 20 minut
Liczba porcji: 2
Kaloryczność jednej porcji: 430 kcal