Włoski chleb z glinianego garnka

Włoski chleb z glinianego garnka

Zdjęcie - Włoski chleb z glinianego garnka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jakiś czas temu przygotowałam wpis na temat pieczenia chleba w rzymskich garnkach, które nazywane są też glinianymi (to całkiem logiczna nazwa, skoro są wykonane z gliny). Dokładne informacje na ten temat znajdziecie tutaj.

Nie chciałabym się niepotrzebnie powtarzać na ten temat, dlatego skupię się na samym chlebie. Dzisiejszy wypiek nazwałam włoskim chlebem, ponieważ inspirowałam się focaccią (przepisy na blogu tutaj oraz tutaj). Focaccie to włoskie, płaskie chlebki, które przypominają bardzo pizzę bez sosu, za to ze śródziemnomorskimi dodatkami, zdobiącymi złocistą skórkę. Ja zdecydowałam się upiec dziś o wiele większą focaccię niż zwykle, bo aż z kilograma mąki. Dlatego idealnie do tego przydał się garnek rzymski, który przy okazji nadał mu trochę innej formy.

Jest weekend, a ja mimo wolnego czasu, nie chciałam dziś zbyt wiele godzin poświęcać na przygotowanie chleba. Gliniane garnki trochę ułatwiają sprawę, ponieważ wyrobione ciasto w nim rośnie, a następnie jest pieczone. Chlebka nie trzeba już więcej razy składać i przekładać, czy jeszcze formować.

A dzięki spotkaniom rodzinnym, chlebek szybko został rozdany między bliskich :)

Wierzch mojego chleba zdobią oliwki, kapary, suszone pomidory i papryka. Możecie jednak je zamienić na inne składniki np. świeży rozmaryn, sól gruboziarnista, karmelizowaną cebulę, kozi ser, czy papryczkę chilli.

Zdjęcie - Włoski chleb z glinianego garnka - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Włoski chleb z glinianego garnka - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Włoski chleb z glinianego garnka - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Włoski chleb z glinianego garnka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Włoski chleb z glinianego garnka Autor: Tosia Czas przygotowania: 1 godzina 40 minut Czas pieczenia: 1 godzina Całkowity czas: 2 godziny 40 minut

Porcje: 1

Składniki
  • 1 kg mąki pszennej chlebowej
  • 40 g świeżych drożdży
  • 600 ml letniej wody
  • 4 łyżki oleju rzepakowego z bazylią (lub oliwy smakowej)
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • kapary, oliwki, suszone pomidory, papryka

Instrukcja
  1. Do misy przesiewamy mąkę. Robimy w niej wgłębienie i umieszczamy pokruszone drożdże. Do drożdży dodajemy łyżkę cukru. Zalewamy je letnią wodą (100 ml), mieszamy i zostawiamy na 10 minut.
  2. W tym czasie do garnka glinianego nalewamy zimnej wody. Moczymy tak garnek przez 10-15 minut. Potem wylewamy wodę, osuszamy ścianki ręcznikiem papierowym i smarujemy je olejem/oliwą. Obsypujemy otrębami, płatkami owsianymi lub bułką tartą.
  3. Następnie łączymy zaczyn drożdżowy z mąką, dosypujemy cukier i sól. Dodajemy oliwę i stopniowo zaczynamy wlewać letnią wodę, wyrabiając ciasto. Po 10 minutach ciasto przekładamy do garnka glinianego. Przykrywamy ściereczką lub pokrywką i stawiamy w ciepłym miejscu na godzinę.
  4. Po podwojeniu objętości ciasta, podnosimy pokrywkę. Przygotowujemy taką samą liczbę oliwek, kaparów, pokrojonych suszonych pomidorów i posiekanej papryki. Składniki umieszczamy w rzędach, dekorując w ten sposób wierzch ciasta chlebowego. Dociskamy je delikatnie dłonią do ciasta.
  5. Garnek przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na pół godziny.
  6. Po tym czasie, wstawiamy garnek do ZIMNEGO piekarnika. Włączamy, nastawiamy temperaturę na 240 stopni i pieczemy przez 15 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy chleb jeszcze przez 45 minut. Jego skórka będzie rumiana. Po pieczeniu wyciągamy garnek z pieca, stawiamy na ściereczce lub drewnianej desce. Chwilę studzimy i wyciągamy chleb, odwracając go dnem do góry.

3.1.09

Kategorie przepisów