Wiśniowy murzynek
Przepisy na makowce, serniki i pierniki opanowały już internet ! Więc u mnie coś innego ale równie smacznego 😃 Czekoladowy murzynek na święta to moja pozycja obowiązkowa. Wilgotny, przełożony dżemem wiśniowym, oblany domową polewą i posypany migdałami… Poezja !
A jak Wasze przygotowania do Świąt ?
Składniki:
2/3 szkl. Mąki tortowej
1/2 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
85 g miękkiego masła
2 jajka
100 g jogurtu naturalnego
2-3 łyżki kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody
Sposób wykonania:
1. Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą jasną masę.
2. Dodajemy po jednym jajku cały czas miksując.
3. Mąkę przesiewamy z kakao, proszkiem i sodą. Dodajemy partiami do masy. Miksujemy. Pod koniec dolewamy jogurt. Dokładnie mieszamy.
4. Formę keksową wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto .
5. Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C, pieczemy ok 35 min (do suchego patyczka).
6. Kiedy ciasto wystygnie przekrawamy je wzdłuż na dwie części. Jedną smarujemy dżemem (użyłam wiśniowego z kawałkami owoców) i przykrywamy drugą.
7. Całość polewamy polewą czekoladową (1/2 tabliczki czekolady, łyżka masła, 1-2 łyżki mleka), posypujemy płatkami migdałów.