Wiśniowy murzynek

Wiśniowy murzynek
Zdjęcie - Czekoladowy murzynek z wiśniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Czekoladowy murzynek z wiśniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Czekoladowy murzynek – ciasto idealne  !
Przepisy na makowce, serniki i pierniki opanowały już internet ! Więc u mnie coś innego ale równie smacznego 😃 Czekoladowy murzynek na święta to moja pozycja obowiązkowa. Wilgotny, przełożony dżemem wiśniowym, oblany domową polewą i posypany migdałami… Poezja !

A jak Wasze przygotowania do Świąt ? 

Zdjęcie - Czekoladowy murzynek z wiśniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Czekoladowy murzynek z wiśniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

2/3 szkl. Mąki tortowej

1/2 szklanki cukru

1 cukier waniliowy

85 g miękkiego masła

2 jajka

100 g jogurtu naturalnego

2-3 łyżki kakao

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/4 łyżeczki sody

Sposób wykonania:

1. Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą jasną masę.

2. Dodajemy po jednym jajku cały czas miksując.

3. Mąkę przesiewamy z kakao, proszkiem i sodą. Dodajemy partiami do masy. Miksujemy. Pod koniec dolewamy jogurt. Dokładnie mieszamy.

4. Formę keksową wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto .

5. Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C, pieczemy ok 35 min (do suchego patyczka).

6. Kiedy ciasto wystygnie przekrawamy je wzdłuż na dwie części. Jedną smarujemy dżemem (użyłam wiśniowego z kawałkami owoców) i przykrywamy drugą.

7. Całość polewamy polewą czekoladową (1/2 tabliczki czekolady, łyżka masła, 1-2 łyżki mleka), posypujemy płatkami migdałów.

Kategorie przepisów