Wiśniowa Pychotka

Wiśniowa Pychotka

Wiśniowa Pychotka to ciasto, któremu ciężko się oprzeć. Łączy w sobie orzechowe nuty z wiśniową pianką oraz masą budyniową. Dopełnieniem są słodkie delicje zatopione pomiędzy obiema masami.

Ciasto jest słodkie, ale nie przesłodzone. Delikatne i lekkie. Jednym słowem pyszne.

Przygotowałam je w średniej wielkości formie.

Zdjęcie - Wiśniowa Pychotka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na Wiśniową Pychotkę:

Biszkopt orzechowy:

  • 4 jajka
  • 5-6 łyżek cukru
  • 2 łyżki oleju
  • 3/4 szkl. mielonych orzechów włoskich
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 niepełna łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • 3 łyżki bułki tartej
  • szczypta soli

Masa wiśniowa:

  • 750 ml soku/nektaru wiśniowego
  • 2 op. budyniu śmietankowego, bez cukru
  • 2 łyżki cukru

Pianka wiśniowa:

  • 330 g śmietanki 36%
  • 1 op. galaretki wiśniowej

Dodatkowo:

  • 1 duże op. delicji wiśniowych
  • tarta czekolada do dekoracji

 

Jak przygotować Wiśniową Pychotkę ?

Biszkopt:

Zdjęcie - Wiśniowa Pychotka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Białka ubijamy ze szczyptą soli. Dodajemy po 1 łyżce cukru, miksujemy dalej. Następnie dodajemy po 1 żółtku. Wlewamy olej.

Na koniec do puszystej masy jajecznej dodajemy składniki suche: mielone orzechy z mąką, proszkiem do pieczenia, kakao i bułką tartą. Mieszamy szpatułką.

Masę przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki 21×28 cm. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut.

Krem wiśniowy:

Zdjęcie - Wiśniowa Pychotka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Do garnka wlewamy 2 szklanki soku wiśniowego. Dodajemy cukier. Całość doprowadzamy do wrzenia.

W pozostałym soku (1 szklanka) rozrabiamy proszek budyniowy. Wlewamy go do garnka i stale mieszając, gotujemy przez 2 minutki, aż do uzyskania gęstego budyniu.

Gorący budyń przelewamy na upieczony biszkopt.

Zdjęcie - Wiśniowa Pychotka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Po około 5 minutach, na budyniu rozkładamy delicje (galaretką do góry). Odstawiamy do przestudzenia.

Pianka wiśniowa:

Zdjęcie - Wiśniowa Pychotka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Galaretkę rozpuszczamy w 2/3 szklanki gorącej wody. Odstawiamy do przestudzenia (do temp. pokojowej).

Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy galaretkę (może być wciąż płynna lub na początku procesu tężenia).

Zdjęcie - Wiśniowa Pychotka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Piankę wykładamy na delicje, wyrównujemy.

Wierzch dekorujemy tartą czekoladą.

Zdjęcie - Wiśniowa Pychotka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Wiśniowa Pychotka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Wiśniowa Pychotka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Wiśniowa Pychotka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Wiśniowa Pychotka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Wiśniowa Pychotka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Wiśniowa Pychotka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Wiśniowa Pychotka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Wiśniowa Pychotka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Wiśniowa Pychotka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Wiśniowa Pychotka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Wiśniowa Pychotka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Wiśniowa Pychotka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Wiśniowa Pychotka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Wiśniowa Pychotka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Wiśniowa Pychotka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Wiśniowa Pychotka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Wiśniowa Pychotka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Wiśniowa Pychotka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Kategorie przepisów