Wiosenne sajgonki

Wiosenne sajgonki

Zdjęcie - Wiosenne sajgonki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Uwielbiam restauracje w których jedzenie potrafi mnie zachwycić na tyle, że muszę się zastanawiać nad tym jak zostało wykonane. Ostatnio w knajpie o której już pisałam Restauracja Good Morning Vietnam-Gdynia posmakowałam kolejne przepyszne danie : sajgonki Nem Hanoi, serwowane na zimno z krewetkami. Dotychczas miałam okazję jeść jedynie bardziej popularne sajgonki - smażone, ale od tamtego momentu uważam, że sajgonki na zimno są o wiele smaczniejsze, lżejsze i zdrowsze. Moją wersję sajgonek na zimno, które nazwałam wiosennymi, podałam z sosem słodko-kwaśnym, ale polecam także wersję z sosem arachidowym.

Zdjęcie - Wiosenne sajgonki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Wiosenne sajgonki papier ryżowy 150 g makaronu sojowego łyżka sosu rybnego sok z 1/2 limonki łyżka brązowego cukru Dodatki: kawałki kurczaka marchewka sałata papryka kiełki fasolka mamut liście sałaty świeża mięta
Makaron sojowy zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 5 minut. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i tniemy drobno nożyczkami. W miseczce łączymy sos rybny, brązowy cukier oraz sok z limonki i polewamy makaron. Odstawiamy, aby "się przegryzło". Przygotowujemy dodatki krojąc je na niewielkie kawałki. Do dużej miski nalewamy wrzącą wodę. Papier ryżowy umieszczamy na 4 sekundy w misce z wrzącą wodą i wykładamy go na wilgotną ściereczkę. Na środku umieszczamy farsz : makaron sojowy, kawałki kurczaka, fasolkę, marchewkę i paprykę pokrojone w słupki, liście mięty i sałaty, kiełki. Następnie zginamy papier od dołu, po bokach i na koniec rolujemy (patrz na ruchome zdjęcia wyżej). Gotowe sajgonki na zimno podajemy z sosem słodko-kwaśnym, rybnym lub arachidowym. Można je także posypać sezamem.
Tosia

Kategorie przepisów