Wiosenne sajgonki



Wiosenne sajgonki papier ryżowy 150 g makaronu sojowego łyżka sosu rybnego sok z 1/2 limonki łyżka brązowego cukru Dodatki: kawałki kurczaka marchewka sałata papryka kiełki fasolka mamut liście sałaty świeża mięta
Makaron sojowy zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 5 minut. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i tniemy drobno nożyczkami. W miseczce łączymy sos rybny, brązowy cukier oraz sok z limonki i polewamy makaron. Odstawiamy, aby "się przegryzło". Przygotowujemy dodatki krojąc je na niewielkie kawałki. Do dużej miski nalewamy wrzącą wodę. Papier ryżowy umieszczamy na 4 sekundy w misce z wrzącą wodą i wykładamy go na wilgotną ściereczkę. Na środku umieszczamy farsz : makaron sojowy, kawałki kurczaka, fasolkę, marchewkę i paprykę pokrojone w słupki, liście mięty i sałaty, kiełki. Następnie zginamy papier od dołu, po bokach i na koniec rolujemy (patrz na ruchome zdjęcia wyżej). Gotowe sajgonki na zimno podajemy z sosem słodko-kwaśnym, rybnym lub arachidowym. Można je także posypać sezamem.
Tosia