Wiosenne lenistwo i pyszna salatka
Moja pierwsza w tym roku wyprawe na dzialke moge zaliczyc do bardzo udanych. W promieniach kwietniowego slonca oddalam sie slodkiemu lenistwu. Czas plynal mi bardzo przyjemnie, tym bardziej ze zajelam sie tym co tak bardzo lubie. Z aparatem w reku podpatrywalam co dzieje sie w ogrodzie. Oczy cieszyly kolorowe kwiaty na rabatkach, w powietrzu unosila sie slodkawa won kwitnacych drzew. Od czasu do czasu cisze przerywaly spiewajace w oddali ptaki albo brzeczace baki. Ech jak bardzo mi tego brakowalo.
Teraz czekam na pierwsze ogrodowe uprawy. Juz widac jak wschodzi salata i rzodkiewki. Truskawki puszczaja mlode listki. Niedlugo zacznie sie wysiew ogorkow i cukini. Ciekawe czy podobnie jak rok temu i teraz bedzie urodzaj tej ostatniej?
Tak piekny dzien byl tez dobra okazja by rozpoczac sezon grillowy. A do grillowanych mies byla pyszna salatka, ktora goraco polecam.
Salatka brokulowa II
Skladniki:
- 1 brokul
- 2 jajka ugotowane na twardo
- okolo 5 surowych pieczarek
- 4 ugotowane ziemniaki
- 2 ogorki konserwowe
- sos czosnkowy
- sol, pieprz, zielona pietruszka
Brokul nalezy zblanszowac. Ziemniaki i jajka nalezy ugotowac.
Do miski wrzucamy brokul podzielony na rozyczki. W kostke kroimy jajka, ziemniaki i ogorki konserwowe. Pieczarki po umyciu najlepiej obrac i przekroic na pol, a nastepnie na plasterki, ogonki kroimy osobno.
Calosc doprawiamy sosem czosnkowym. Polecam ten przepis. Do tego sol i pieprz do smaku oraz natka pietruszki.
Smacznego!