Wiosenna zupa ze szparagami
- Wynik: 25
- Czas przygotowania: 5minuty
- Czas gotowania: 20minuty
Co powiecie na zupę ze szparagami? Taka porcja witamin na wiosnę dobrze zrobi każdemu. Ja już od dawna gotuję zupy bez mięsa, ale jeżeli chcecie taką zupę można ugotować na udku lub skrzydełku.
Składniki- szparagi - 1/2 pęczka
- ziemniaki - 4-5 szt.
- marchewka - 1 szt.
- cebula - 1 szt.
- czosnek - 2 ząbki
- sól - do smaku
- pieprz - do smaku
- olej - do podsmażenia
- masło - 2 łyżki
- bulion - 1 litr
- śmietanka - 120 ml
- koperek - 1/2 pęczka
W garnku rozgrzać olej, wrzucić pokrojoną cebulę oraz startą marchewkę, przesmażyć następnie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Przesmażyć, dodać masło i przeciśnięty przez praskę czosnek. Przemieszać, wlać gorący bulion oraz tyle wody aby otrzymać pożądaną ilość zupy. Gotować ok. 10 min. Gdy ziemniaki są już miękkie dodać pokrojone w plastry lub większe kawałki szparagi (twardą końcówkę należy odłamać) i gotować jeszcze ok. 2 min. Wlać śmietankę i zagotować. przyprawić do smaku solą i pieprzem oraz posiekanym koperkiem.
Smacznego:)