Wiosenna kapusta ala bigos
Bardzo lubimy młodą kapustę pod wszelkimi postaciami.
Ta wersja powstała z tego, co akurat mieliśmy w lodówce...
Składniki:
2 główki młodej kapusty
2 cebule
300 g świeżego boczku
200 g resztek wędlin - wędzonka, szynka, kiełbasa itp.
2 bulwy kopru włoskiego
1 papryka
3 duże pieczarki
1 puszka pomidorów w zalewie
sól, pieprz, cukier do smaku
Na dużej patelni przesmażmy posiekany boczek z odrobiną smalcu lub oleju, dodajemy wędliny, smażymy jeszcze chwilę. Dodajemy posiekaną cebulę, dusimy, pieczarki, posiekaną paprykę, pokrojony koper włoski, poszatkowaną kapustę, podlać wodą, dusić krótko - tylko tyle, żeby kapusta zmiękła, dodać posiekane pomidory, doprawić do smaku, pogotować jeszcze chwilę i już :)
Smacznego.
A rok temu...
jedliśmy zupę z ciecierzycy i hummus.