Wilgotna i pyszna babka cytrynowa

 

Zdjęcie - Wilgotna i pyszna babka cytrynowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jeśli marzycie o najpyszniejszej babce cytrynowej na świecie, to mam dla Was wyjątkowo dobrą wiadomość: właśnie czytacie na nią przepis! W ogóle mam wielką słabość do cytrynowych ciast, uwielbiam to połączenie słodyczy z cytrusową nutą.

Jakie uzyskać najlepszy aromat cytrynowy?

Oczywiście najlepiej jest uzyskać aromat cytryny dodając do ciasta świeżo startą skórkę cytrynową (pamiętajcie jednak, aby kupować do tego celu cytryny niewoskowane, a przed tarciem dokładnie je umyć). Ocierając skórkę cytrynową unikajmy otarcia białej części znajdującej się pod żółtą warstwą- jest gorzka. Dostępna w sklepach suszona skórka cytrynowa nie ma nawet procenta tego aromatu co świeża, nie polecam więc jej0.  W ostateczności  kupcie naturalną (!) esencję cytrynową, którą można aromatyzować wypieki. Trzeba jednak uważać, aby z nią nie przesadzić- nadmiar może sprawić, że ciasto pachnieć będzie jak odświeżacz powietrza ;)

Zdjęcie - Wilgotna i pyszna babka cytrynowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

To babka cytrynowa, aby jednak urozmaicić jej smak (i wygląd), dodałam do środka- a w zasadzie posypałam wierzch ciasta, mrożonymi czerwonymi porzeczkami. Są kwaskowate i świetnie komponują się z cytrynowymi wypiekami.

Przepis na tę babkę zaczerpnęłam z książki “Słodko” Y. Ottolnghi & H. Goh- oni jednak z tego ciasta przygotowali małe babeczki, z dodatkowym kremem cytrynowym (świetny patent do wykorzystania w przyszłości: krem cytrynowy lemon curd zmiksowany z serkiem mascarpone dają razem super szybki do przygotowania krem tak do muffinek jak i np. biszkoptu z owocami). Sama babka jest wyjątkowo aromatyczna, maślana i wilgotna. Zachowa świeżość przez c najmniej kilka dni (jeśli oczywiście wcześniej jej nie zjecie, w co pozwolę sobie wątpić …:)

Zdjęcie - Wilgotna i pyszna babka cytrynowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Moją babkę cytrynową upiekłam w klasycznej foremce “korytku”.

Zdjęcie - Wilgotna i pyszna babka cytrynowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • masło - 110 g, miekkie
  • skórka cytrynowa - 2 łyżeczki
  • jajko - 3 szt
  • kwaśna śmietana 18% - 120 g
  • mąka pszenna - 160 g
  • cukier - 190 g
  • proszek do pieczenia - 1 i 1/2 łyżeczki
  • sól - 1/4 łyżeczki
  • mrożone maliny, czerwone porzeczki - opcjonalnie ok. 1/4 szklanki

Przygotowanie: Przepis - Wydrukuj przepis

  1. Miękkie masło zmiksuj z cukrem i skórką cytrynową na puszystą masę.
  2. Wbijaj po jednym jajku, cały czas miksując.
  3. Dodaj kwaśną śmietanę, wymieszaj.
  4. Dodaj suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia oraz sól, zmiksuj na gładkie ciasto.
  5. Ciasto przełóż do foremki “korytka” wysmarowanej masłem i wyspanej mąką/ wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Jeśli chcesz dodać owoce, posyp nimi teraz wierzch ciasta.
  7. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC, piecz do “suchego patyczka” ok. 50 minut.

Kategorie przepisów

Podobne przepisy