Wilgotna i pyszna babka cytrynowa
Jeśli marzycie o najpyszniejszej babce cytrynowej na świecie, to mam dla Was wyjątkowo dobrą wiadomość: właśnie czytacie na nią przepis! W ogóle mam wielką słabość do cytrynowych ciast, uwielbiam to połączenie słodyczy z cytrusową nutą.
Jakie uzyskać najlepszy aromat cytrynowy?
Oczywiście najlepiej jest uzyskać aromat cytryny dodając do ciasta świeżo startą skórkę cytrynową (pamiętajcie jednak, aby kupować do tego celu cytryny niewoskowane, a przed tarciem dokładnie je umyć). Ocierając skórkę cytrynową unikajmy otarcia białej części znajdującej się pod żółtą warstwą- jest gorzka. Dostępna w sklepach suszona skórka cytrynowa nie ma nawet procenta tego aromatu co świeża, nie polecam więc jej0. W ostateczności kupcie naturalną (!) esencję cytrynową, którą można aromatyzować wypieki. Trzeba jednak uważać, aby z nią nie przesadzić- nadmiar może sprawić, że ciasto pachnieć będzie jak odświeżacz powietrza ;)
To babka cytrynowa, aby jednak urozmaicić jej smak (i wygląd), dodałam do środka- a w zasadzie posypałam wierzch ciasta, mrożonymi czerwonymi porzeczkami. Są kwaskowate i świetnie komponują się z cytrynowymi wypiekami.
Przepis na tę babkę zaczerpnęłam z książki “Słodko” Y. Ottolnghi & H. Goh- oni jednak z tego ciasta przygotowali małe babeczki, z dodatkowym kremem cytrynowym (świetny patent do wykorzystania w przyszłości: krem cytrynowy lemon curd zmiksowany z serkiem mascarpone dają razem super szybki do przygotowania krem tak do muffinek jak i np. biszkoptu z owocami). Sama babka jest wyjątkowo aromatyczna, maślana i wilgotna. Zachowa świeżość przez c najmniej kilka dni (jeśli oczywiście wcześniej jej nie zjecie, w co pozwolę sobie wątpić …:)
Moją babkę cytrynową upiekłam w klasycznej foremce “korytku”.
Składniki:
- masło - 110 g, miekkie
- skórka cytrynowa - 2 łyżeczki
- jajko - 3 szt
- kwaśna śmietana 18% - 120 g
- mąka pszenna - 160 g
- cukier - 190 g
- proszek do pieczenia - 1 i 1/2 łyżeczki
- sól - 1/4 łyżeczki
- mrożone maliny, czerwone porzeczki - opcjonalnie ok. 1/4 szklanki
Przygotowanie: Przepis - Wydrukuj przepis
- Miękkie masło zmiksuj z cukrem i skórką cytrynową na puszystą masę.
- Wbijaj po jednym jajku, cały czas miksując.
- Dodaj kwaśną śmietanę, wymieszaj.
- Dodaj suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia oraz sól, zmiksuj na gładkie ciasto.
- Ciasto przełóż do foremki “korytka” wysmarowanej masłem i wyspanej mąką/ wyłożonej papierem do pieczenia.
- Jeśli chcesz dodać owoce, posyp nimi teraz wierzch ciasta.
- Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC, piecz do “suchego patyczka” ok. 50 minut.