Wigilijny " schabowy " z selera
Nasze polskie tradycje wigilijne sa swiete! i kropka- sa i tych jest coraz wiecej osob ktore ryb nie jedza a cos musza i nie tylko przy wigilijnym stole.
Moja propozycja na "schabowy" to super wybor- bo tani ,prosty i... bardzo smaczny!
Polecam ten przepis bo nowy smak nasze kubki smakowe zapamietuja na dlugo!
Zapraszam!
Wigilijny " schabowy " z selera
Skladniki
. 1 duzy seler
. 2 lyzki oleju z oliwy
. 2 jajka
. 1 szklanka maki pszennej
. 1 szklanka bulki tartej
. sol i pieprz do smaku
. olej do glebokiego smazenia
Wykonanie
- seler oczyszczamy ze skorki potem kroimy go na dosc grube plastry
- plastry selera ukladamy na blaszce wylozonej papierem do pieczenia i polewamy nieco oliwa z oliwy
- zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 170°C przez ok. 15 min
- plastry odwtracamy na druga strone i wylaczamy piekarnik ( niech dochodza ) ok. 10 min.
- plastry selera wykladamy na plytki talerz posypujemy pieprzem i sola do smaku i odstawiamy do calkowitego wystudzenia
- do miseczki wbijamy jaja i roztrzepujemy je
- do dwoch nastepnych make i bulke tarta
- najpierw opruszamy plaster selera w mace potem maczamy go dokladnie w jajku i na koniec w otaczamy w bulce tartej
- smazymy na rozgrzanym oleju na zloty kolor po obu stronach - gotowe!
- ja polozylam na gorace " schabowe " plasterek sera provola ale to dla chetnych
Smacznego!