Wigilijny " schabowy " z selera

Wigilijny " schabowy " z selera

Nasze polskie tradycje wigilijne sa swiete! i kropka- sa i tych jest coraz wiecej osob ktore ryb nie jedza a cos musza i nie tylko przy wigilijnym stole.

Moja propozycja na "schabowy" to super wybor- bo tani ,prosty i... bardzo smaczny!

Polecam ten przepis bo nowy smak nasze kubki smakowe zapamietuja na dlugo!

Zapraszam!

Zdjęcie - Wigilijny " schabowy " z selera - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wigilijny " schabowy " z selera

Skladniki

. 1 duzy seler

. 2 lyzki oleju z oliwy

. 2 jajka

. 1 szklanka maki pszennej

. 1 szklanka bulki tartej

. sol i pieprz do smaku

. olej do glebokiego smazenia

Wykonanie

- seler oczyszczamy ze skorki potem kroimy go na dosc grube plastry

- plastry selera ukladamy na blaszce wylozonej papierem do pieczenia i polewamy nieco oliwa z oliwy

- zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 170°C przez ok. 15 min

- plastry odwtracamy na druga strone i wylaczamy piekarnik ( niech dochodza ) ok. 10 min.

- plastry selera wykladamy na plytki talerz posypujemy pieprzem i sola do smaku i odstawiamy do calkowitego wystudzenia

- do miseczki wbijamy jaja i roztrzepujemy je

- do dwoch nastepnych make i bulke tarta

- najpierw opruszamy plaster selera w mace potem maczamy go dokladnie w jajku i na koniec w otaczamy w bulce tartej

- smazymy na rozgrzanym oleju na zloty kolor po obu stronach - gotowe!

- ja polozylam na gorace " schabowe " plasterek sera provola ale to dla chetnych

Smacznego!

Kategorie przepisów