Wigilijny kompot z suszu

Wigilijny kompot z suszu

Zdjęcie - Wigilijny kompot z suszu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tradycyjny kompot z szuszu, to tradycja wigilijnego stołu, ale i również zmora mojego dzieciństwa. Dopiero teraz, po latach zaczynam doceniać jego walory smakowe, może dlatego, że znalazłam na niego patent, by smakował lepiej, łagodniej. Dodaję do niego świeże jabłka i cytrynę lub pomarańcza.
Z takimi dodatkami smakuje świetnie!

Tegoroczny, wigilijny kompot wypiliśmy do ostatniej kropelki, "bijąc" się o rezerwową szklaneczkę.

Składniki:

  • 100g suszonych jabłek
  • 100g suszonych gruszek
  • 100g suszonych śliwek
  • 0.5 cytryny
  • 2 świeże jabłka
  • 1.5 l wody
  • cukier do smaku

Suszone owoce zalać wodą, zagotować.
Jabłka obrać, pokroić w ćwiartki, cytrynę w plastry, dodać do gotującego kompotu.
Kompot gotować ok. 15 minut.
Pod sam koniec gotowania, kompot dosłodzić do smaku.
Zostawić, najlepiej na kilka godzin by nabrał smaku.


Zdjęcie - Wigilijny kompot z suszu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Wigilijny kompot z suszu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Wigilijny kompot z suszu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Wigilijny kompot z suszu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów